onsdag 23 juli 2014

Jaktkritik

Det här kommer inte att handla om jakt men eftersom jag är vegetarian så skriver jag då och då om dessa frågor.
Jag läste idag i DN (23/7) att amerikanska forskare hade visat att produktionen av nötkött var tio gånger skadligare för miljön än produktionen av gris- och kycklingkött men även av produktion av ägg och mejeriprodukter. 
Nötkreaturen behöver 28 gånger mer landareal och 11 gånger så mycket vatten än för produktionen av de andra livsmedlen.
Det är naturligtvis omöjligt att veta på vilket sätt dessa forskare har kommit fram till sina resultat utan att ha läst uppsatsen. Men kor äter gräs och hö vilket inte människor kan göra även om framför allt mjölkkor får tillgång av kraftfoder med sojamjöl. Grisar och höns lever på korn och majs som vi människor mycket väl kan äta och må bra av. Den arealen som dessa grödor odlas på är kanske mindre men att gå över fullvärdig föda till kött förloras 90 % av energiinnehållet och måste vara ett stort slöseri med värdefulla kalorier.  
Enligt min mening ska gräsmarker som inte kan utnyttjas till produktion av mänsklig föda användas av kor och får även om dessa producerar metangas som är 40 gånger skadligare för växthuseffekten än koldioxid. Men kor och får kommer nog att finnas i ett ganska litet antal om dessa bara får beta på marker som inte kan användas till matproduktion. Nötkött och mjölkprodukter kommer nog att bli exklusiva produkter men det finns vegetabiliska ersättningar. 
Det är svårt att beräkna miljöpåverkan. Hur många gånger har jag inte läst om olika undersökningar där andra forskare sedan kommit med invändningar, Jag minns bara för att ta ett exempel tvisten om flergångsflaskor mot aluminiumburkar. Självklart är aluminiumburkar lättare att transportera men aluminium kräver stora energimängder för att framställas. Efter användandet ska de sedan smältas ner och en än gång göras till burkar. Glasflaskorna kostar i transporten och måste diskas men  är billigare att framställa. Hur många gånger man kan använda en flaska är också viktigt för miljöanalysen. Vilken produkt som vann blev som jag minns det aldrig klarlagt.


Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter” Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar