måndag 4 augusti 2014

Jaktkritik

Igårskrev tre forskare på DN debatt om att sprida ut fler kronhjortar speciellt i vargtäta områden. Detta skulle medföra att vargen skulle oftare ta kronhjortarna och det skulle alltså bli fler älgar kvar till jägarna. Detta skullei sin tur göra att jägarna blev vänligare stämda till vargen.Kronhjorten skulle inte heller vara till något besvär för skogsägarna eftersom kronhjortarna inte äter unga tallplantor som älgarna gör.
Min tro är att även om det blev fler kronhjortar i skogarna där älgar finns skullesäkert jägarna vara lika oförsonliga mot vargen då nu vargarna tog kronhjortar som byten. Forskarna framhåller i sin artikel att kronhjort är ett eftertraktat byte för jägare.
Jag ser alltså inget som helst nytta med denna utsättning av kronhjortar som föreslås. Kronhjorten är en fritt levande art i Sverige och den kan sprida sig av sig själv även om spridningen är långsam.
Konflikten mellan varg och jägare kan inte avhjälpas genom att föra in fler bytesdjur. Jägarna vill ha alla byten oberoende hur många de är. Jögarna måste inse att de "goda" åren utan rovdjur i Sverige är förbi och jägarnas dödande av våra vilda djur måste minska till gagn för rovdjuren. Det är alltså en mental förändring som måste till i jägarna huvuden.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar