torsdag 7 maj 2020

Jaktkritik

jag har just läst Cord Riechelmanns bok "kråkor"  ((Naturläror no 1 2019). Boken berättar om både kultur och beteendeforskning hos kråkor, kajor, korpar och råkor med Tyskland som utgångspunkt. Men den intressantaste uppgiften tycker jag är det lilla som står om skator. Skator har intagit städerna i Tyskland liksom här i landet men var före nittonhundratalets ingång en typisk landsbygdsfågel. Skatan har ett mycket dåligt rykte som ägg och plundrare av småfågelbon. Denna uppfattning finns också i Sverige då ca 35 000 skator dödades 2019. (nu ska Jägareförbundeys angivelser tas med en nypa salt då det under 2010-talet dödades närmare 50 000 skator om året).
I sin bok redogör Riechelmann för undersökningar av skators födoval genom maginnehåll, spillningar och spybollar att de livnär sig huvudsakligen på frön, frukter, insekter, larver, daggmasker, knoppar och hushållsavfall. Endast 3% utgjordes av rester av småfåglar eller ägg. Undersökningar är gjorda i Tyskland och i England. Tyvärr är inte källorna angivna men jag utgår från att de finns publicerade i vetenskapliga tidskrifter.
Det vore önskvärt om liknande undersökningar genomfördes i Sverige och då på alla våra kråkfåglar och inte bara skatorDet är en skandal att döda 100 00 - tals djur bara för att man tror att de är skadliga för jägarnas möjlighet till att döda andra fåglar som t ex fasaner eller änder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar