tisdag 20 september 2022

Jaktkritik

 För några dagar sedan hörde jag i radio en forskare som hade funnit att gråsälarna i Östersjön hade minskade fettlager än normalt och hon befarade att de med ovanligt låga fettlager skulle frysa ihjäl i vinter. 

Naturvårdsverket har de senaste åren tillåtit licensjakt på 2000 gråsälar i Östersjön men vid jakten har endast ca 1000 sälar påskjutits men endast ca 500 har konstaterats ha dött. Var tog de övriga sälarna iväg? Kanske skadeskjutna och dött i en plågsam drunkningsdöd. All denna plåga för att fiskare anser att det är ”för många” gråsälar i Östersjön och att de får minskande fångster. Förklaringen som de minskade fettlagren hos sälarna visar är att det fiskmängden som allvarligt minskat i Östersjön. Orsaken till minskningen anses vara de stora fiskefartygen som ”dammsög (dammsuger?) Östersjön på strömming. Fångsterna lär ha varit 1000-tals ton som sedan blivit fiskmjöl för att föda minkar och till en del laxodlingar. Detta är en fruktansvärt slöseri med mat då endast ca 10% av födan omvandlas till ny vävnad hos individen som äter maten. (Därför anser jag att grisuppfödning också skulle avvecklas då grisar äter majs och korn som skulle kunna användas som människoföda).

Men när det gäller Naturvårdsverkets tillåtelse till skyddsjakt grundas alltså på okunskap om varför fiskmängden minskar. Men detta är det normala för Naturvårdsverket. De har aldrig skött sitt uppdrag sedan det bildades (1962? 1964?). Det är naturligtvis därför det ser ut som det gör i Sveriges; skogarna skövlas och den biologiska mångfalden försvinner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar