fredag 2 juni 2023

Jaktkritik

Den här bloggen gränser till jaktfrågor och det finns också skrivningar i djurplågerilagen som borde tillämpas i jakten men som alltid är de vilda djuren uteslutna för att få leva utanstress och allvarliga skador. I samband med jakten och avlivandet av tre schimpanser på Furuviks djurpark uppstod en folklig opinion mot djurparker som fenomen. Det finns all anledning att i frågasätta djurparkerna berättigande.

De som försvarar djurparkernas existens framhåller alltid djurparkernas roll som bevarande av hotade djurarter för att rädda arterna och med tiden göra det möjligt att återinsätta dessa djurarter i sina naturliga miljöer. Hittills i historien har endast en art från en djurpark kunnat utplanteras, hawaigåsen. Ett försök har gjorts på arabiska halvön med en ras av oryxantilop men som misslyckats. Problemet med utsättningarna är att de naturliga biotoperna förstörts.  Man kan också fråga sig varför flera djurparker dödat sina vargar som är Sveriges mest hotade rovdjur men bibehållit lodjuren? Ytterligare ett argument som framförs är djurparkernas pedagogiska uppdrag. Men vem kan lära sig något om ett fängslat djurs beteende eller t ex jaktmetoder? Att se ett djur och lära sig hur det ser ut kan göras på film eller uppstoppat på ett museum.

Men kanske det allvarligaste kritiken finns i förarbetena till den nya djurplågerilagen från 2022 som ingår i djurskyddslagen från 1988. Ur SOU 2020:7 (finns på nätet)

"Frånvaron av lidande är en grundförutsättning för att vi ska kunna säga att djuren inte har en dålig välfärd. Den nya djurskyddslagen syftar dock till att djur ska ha en god välfärd. Det innebär att endast frånvaro av lidande inte är tillräckligt, djur måste även ha möjlighet till mer positiva känslor och upplevelser. Att ha möjlighet att utföra naturliga beteenden och få sina behov tillfredsställda anses som viktiga aspekter för att kunna uppnå en god djurvälfärd. "

"Slakt som sker utan bedövning utgör ett allvarligt lidande hos djuret, men att under lång tid förvägra djuret dess behov innebär ett minst lika svårt lidande. "

"Lidandet är allvarligt om lidandet är den dominerande faktorn i djurets liv, dvs. att djuret inte tänka på något annat än smärtan och rädslan och lidandet påverkar allt i djurets liv, som begränsad rörelsefrihet eller möjligheten att äta." 

"Förslag: Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen 

har inneburit allvarligt lidande för djur,
2. har begåtts i större omfattning,
3. har begåtts i syfte att nå ekonomiska fördelar, eller 4. annars har varit av särskilt hänsynslös eller farlig art.

Slutsats: Förbjud djurparker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar