onsdag 31 juli 2013

Jaktkritik


Under den senaste veckan har jag hört inslag i radio som berört vargar. Det första inslaget kom efter det att kammarrätten ska ta upp, förvaltningsrättens dom angående avslaget av skyddsjakt på den genetiskt värdefulla tik som flera gånger har flyttats, till granskning. Jag är inte juridiskt kunnig och vet därför inte om dessa två domstolar förhåller sig som tingsrätt och hovrätt, att de måste ta upp överklaganden eller om de gjort bedömningen att fallet måste utredas bättre. 
Alltnog; jag kan inte förstå hur besluet om inhiberad skyddsjakt kan ändras. EU:s habitatdirektiv gäller och det är många krav som måste uppfyllas för att ett djur ska få dödas som är upptaget i direktivet. Bl a sk djuret orsaka allvarlig skada och därefter ska andra lämpliga åtgärder vidtas innan djuret får dadas. Om allvarlig skada kan åberopas då samerna får skadeersättning kan man ju fråga sig och om det är alltför stort djurplågeri att flytta vargen en gång till, eller skrämma bort den från renbetesområdena istället för att döda den. "Finns det liv finns det hopp".
I detta sammanhang anser jag att det mycket allvarligt brott mot habitatdirektivet men den omfattande jaket på lodjur. Jaktkritikena fick förnågra år sedan stopp på denna jakt men genom ett byte av kommissionär ändrades detta beslut då Naturvårdsverket lyckades inbilla kommissionären att jakten var vetenskaplig och berörde ett fåtal djur. Det finns alltså all anledning att än en gång låta EU bedömma den svenska lodjursjakten.
Det andra i inslaget framgick det att EU var tveksamt till regeringens förklaringar till licensjakt på varg. I regeringens svar till kommissionären framgick det att de bortskjutna vargarna skulle ersättas med genetiskt andra vargar genom inplantering vilket kommissionären var mycket skeptisk till. Det fanns ännu inga bevis på att detta har lyckats. Det slutliga svaret kommer väl förhoppningsvis innan det blir aktuellt med en ny framställan om licensjakt på varg i vinter.
Läs hemsiden: www.jaktkritikerna.se och går med i FB-gruppen Jaktkritikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar