lördag 2 januari 2016

Jaktkritik

Det har skett ytterligare en tragisk olycka vid jakt.
Jag har inte sett något om denna olycka i någon storstadstidning trots att den skedde i augusti. Att jag råkade höra om den i radio för en tid sedan berodde på att rättegången i Kiruna tingsrätt hade starter och att försvaret anser att det är inte klarlagt vem som dödade kvinnan.
Når jag läser Norrländska Socialdemokratens (NSD) redogörelser fallet så framgår följande: Fem personer är på ripjakt och de går i bredd. Men en kvinna gär framför de övriga och när hunder skrämmer upp ett antal ripor så avlossas två skott var av det ena träffar kvinnan som går framför i ansiktet och hon dör kort tid efter skottet träffar henne.
Åklagaren yrkar på att en yngre kvinnosak dömas för vållande till annans död. Men försvarsadvokaten menar att det andra skottet som avlossades av en man också skulle kunna vara det dödande skottet.  Detta förnekar mannen som anser sig ha skjutit mot riporna. Eftersom haglen som de båda använt sig av är av samma ammunisionsbatch så kan man inte särskilja dessa hagel från varande. I Palmemordfallet var detta en ingång om man kunde hitta vapen och kulor till detta. Men detta har man som bekant inte lyckta med.
Må vara hur rättegången slutar så är detta ytterligare ett bevis att många jägare inte är tillräckligt seriösa vid sin jakt. Det är så gott som varje är en eller flera skott som dödar jaktkamrater eller helt att jakt pågår i området. Enligt uppgifter från Agria (försäkringsbolag specialiserat på djurförsäkringar) skutts fler hundar än vad som dödas av vargar som trots detta alltid får stå för jägarnas argumentation för vargjakt.

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer: