tisdag 3 mars 2009

Jaktkritik

Svenska Jägareförbundet har inlämnat en lista på förlängd och utökad jakt till Naturvårdsverket. Denna lista har sedan skickats ut till, vad jag vet, till Naturskyddsföreningen och Sveriges ornitologiska förening (SOF).
När jag loggar in på Naturvårdsverkets, Jägareförbundets och Naturskyddsföreningens hemsida hittar jag inget om denna hemställan eller svar på remissen. Endast SOF har lagt ut sitt remissvar på sin hemsida och yttrar sig där endast om den utökade fågeljakten som Jägareförbundet önskar. Varför är denna remiss inte intressant för medlemmar i de andra föreningarna?
Kortfattat kan man säga att Jägareförbundet vill ha ökad jakt på många arter men även att nu fridlysta arter som brunand och snatterand skall få jagas. Den utökade jakten försöker jägareförbundet att få till att de vill skydda bönder och andra från skadegörelse t ex utökad jakt på grågås vitkindad gås och havs- och gråtrut.
Självfallet skall eventuella skador inte åtgärdas med jakt. Jakten innebär självfallet många fler skadskjutningar och ökar djurens lidande. Vi vet genom många forskningsrapporter att det enda sättet att minska djurpopulationers nummerärer är att minska deras födotillgång framför allt på vintern. Både gråtrut och havstrut minskar då antalet fiskare minskar och fiskrenset tas om hand istället för att slängas över bord. Gässen ökningar beror på mindre snö i Sverige och den ökande höstsådden. Ökningen av höstsådden beror på den felaktiga jordbrukspolitik som bedrivs i EU. Bönderna får betalt för mängd och inte för kvalitet. Sverige måste importera proteinhaltigt vete för att vår säd skall kunna utnyttjas för bakning. Så länge som folk anser att maten skall vara billig så att de kan köpa platt-TV för 10 000-tals kronor och åka på en utlandssemester för samma pris i stället för att köpa bättre och för naturen skonsammare livsmedel får vi tyvärr leva med en skövlad natur.
Se också hemsidan:http://hansynsfulljakt.webhop.net

1 kommentar:

  1. Det verkar som om jägare har tappat allt vett och all sans. Ska det verkligen ses som ett nöje att döda?? Detta är för mig en gåta. Tillhör nöjesjägare en annan art av människan än de flesta andra människor?? Det är den enda förklaringen jag kan hitta. De flesta människor känner empati för människor och djur som inte kan försvara sig. Det kan inte vara möjligt att nöjesjägare gör.

    SvaraRadera