måndag 30 mars 2009

jaktkritik

Jägarna förnekar sig aldrig. I förra veckan läste jag en notis i DN där jägare motionerat till LRF (Lantbrukarnas riksförbund) att kommersiell bärplockning skall förbjudas. Skälet är att "de riskar bli skjutna" enligt en motionär.
Själv har jag under åren blivit utskälld en gång för att jag vistades i skogen när jakt pågick. Vid ett par andra tillfällen blivit ombedd att lämna skogen och vid ett tillfälle varnats att "gå på egen risk" i skogen. Det är ju vanligt att skyltar varnar för att jakt pågår och jag förmodar att jägarna vill skrämma bort andra att vistas i skogen. Vart tog allemansrätten vägen?
Det är för mig självklart att både älgjägare och bär- och svampplockare skall kunna vistas tillsammans i skogen. Bär- och svampsäsongen är ju trots allt ganska kort och jakten får pågå under hela hösten och en stor del av vintern. Jägarna kunde jaga på den tiden då bär- och svampsäsongen är över och på helger då den kommersiella bärplockningen är mindre vanlig. Dessutom bör man kunna komma överens om att jaga och plocka bär under olika dagar. Det är trots allt lokala företeelser och telefon finns och olika områden bör ju kunna utnyttjas ena dagen för jakt och den andra för bärplockning. Samarbete och inte konfrontation måste vara modellen.
Vid ett annat tillfälle hörde jag på radio att jägarna uppmanades att bojkotta Sveaskog då Sveaskog ville höja sina jaktarrenden.
Vi lever ju i en marknadsekonomi, på gott och ont, och de som vill betala mer för ett jaktarrende skall väl få göra det utan att bli pressade av andra jägare att inte sälja skog till Sveaskog. Jägarna vet att de är starka lobbyister men de går över gränsen då de inte vill accepetera kommeriella villkor utan försöker att få andra att känna lojalitet och inte våga gå emot sina jaktkamrater.
Se till att minska jägarna makt! Se till att minska den svenska jakten. Sveriges största djurskyddsproblem!
Se även hemsidan:http://hansynsfulljakt.webhop.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar