tisdag 17 november 2009

Jaktkritik

I ett nummer av en lokal gratistidning (Mitt i Söderort) finns ett stort uppslaget reportage om fasanjakt utanför Uppsala. Jag kan fråga mig varför detta skall vara infört i denna lokaltidning. Men hur som helst i reportaget skildras en fasanjakt som utförs av 10 personer och tre hundar. Fasanjakten kostar 900 kr plus 200 kr för varje skjuten fasan. Dessutom kostar geväret 40 000 kr så det är ju ett överklassnöje. För det här är verkligen den sämsta av alla jakter. Den är fullkomligt onödig. Fasanerna är uppfödda i burar tills de sätts ut i augusti och skjuts i oktober. Är man mycket sugen på fasankött skulle man mycket billigare och mycket mer humant föda upp dem som höns. Nu föreligger det stor risk för att skadskjuta någon fågel. Detta berörs i slutet av artikeln där jaktledaren får utgjuta sig över vilken medkänsla han har för viltet. 
Men jakten är Sveriges största djurskyddsproblem. Varje år skadskjuts 100 000-tals djur. Skulle all den meningslösa jakten som denna fasanjakt förbjudas skulle djurens lidande och plåga minska drastiskt. 
Se vår hemsida: www.jaktkritikerna.se


4 kommentarer:

 1. Men en hagelbössa kan man köpa för 400 kronor!!??

  SvaraRadera
 2. Har du nån gång varit med på jakt ??? Du får gärna hänga med mig så ska du få se hur hänsynslösa vi är, Vi mördare... Kom in verkligeheten, istället. Jakt är viktigt för både människorna och naturen...

  SvaraRadera
 3. Jag säger bara en sak: http://jagarjantan.blogg.se.

  Läs hennes svar på artikeln i aftonbladet!

  SvaraRadera
 4. Denna typ av jakt är "prickskytte på levande måltavla". Uppfödda fasaner släpps ut precis före jakten och beter sig som "yra höns" bokstavligen när de släpps ut i ett okänt habitat och sen skjuts dom omgående. Det vore humanare att föda upp dom som du skriver och avliva dom utan att stressa dom och det vore mer sportsligt om man jagade djur som är födda i det fria och har en chans att komma undan.

  SvaraRadera