lördag 19 maj 2012

Jaktkritik

Jag läste att både Tyskland och Finland hade 100 000-tals mårdhundar och de sprider sig till Danmark till Jylland och över Tornedalen till Sverige.
Eftersom dessa mårdhundar anses vara mycket skadliga framför allt för änder, rallar och måsfåglar eftersom mårdhundarna lever nära vatten och äter ägg och ungar. För att mårdhundarna inte ska bli till något större besvär för våra vattenlevande fåglar så försöker man förhindra att de sprider sig till Sverige.
I Danmark använder man sig av GPS som monteras på mårdhundarna för att dessa ska leda fram till andra mårdhundar som man sedan kan döda. På så sätt har man dödat ca 200 mårdhundar i Danmark. I Sverige används vad jag förstår samma teknik och här i landet dödas ca 50 mårdhundar per år.
Jag tror att detta är nödvändigt eftersom vi har erfarenhet av minkar som på samma sätt inte tillhör den svenska naturen. Minken gör knappast någon skada utom när de kommer till öar speciellt i skärgården där de verkligen kan länsa ön från alla de fågelarter som häckar på marken. Är mårdhundarna lika effektiva i våtmarker som minkarna är på skärgårdsöar så är det bra att mårdhundarna inte blir för många.
Jag tror dock inte att vi kommer att lyckas hålla emot invasionen av mårdhundar men kanske kan dessa antal bli acceptabelt och vår fågelfauna.
Läs gärna hemsidan www.jaktkritikerna.se
och gå med i FG-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar