lördag 22 november 2014

Jaktkritik

Jag har fått "Djurskyddet" för några dagra sedan. Tidskriften är organ för Djurskyddet Sverige som mest tar hand om katter och hundar som som springer omkring till synes utan ägare.
Jag får tidskriften eftersom föreningen annonserar i den. Vi fick ett erbjudande att annonsera fyra gånger gången alltså under ett år för ett fördelaktigt pris. Jag hade hoppats att den återkommande annonseringen skulle ge ett bättre resultat men tyvärr har vi inte lyckats att engagera mer än någon/några promille av Djurskyddet Sveriges medlemmar som är ca 12 000.
Alltnog i det senaste numret intervjuas Djurskyddets nya ordförande. Hon har vuxit upp i Tärnaby och där är jakten och fisket  är en del av fritiden. Hon fick tidigt följa med familjen ut i jaktskogen men är "kritisk till delar av jakten".
Enligt mitt sätt att se är det inte mycket till reflexioner. Framför allt är hon kritisk till snaror för räv och ripa. Varför inte all fällfångst? Att bli instängd i en fälla är troligen mer stressande än att få en begränsad rörlighet som räven får om den fastnar i en snara. Ripsnarningen är helt oacceptabel då snaran ska strypa repan men många gånger fastnar olämpligt och gör att det kan ta minuter innan repan dör. Den snaran borde omedelbart förbjudas.
Den nya ordföranden skulle också vilja se årliga skjuttest för att få ner skarpskjutningarna. Men sådana förekommer före älgjakten men där skadskjuts 14% av älgarna trots att man skjuter på ett stort djur med kula och ofta har ett grupptycka påsig att inte slänga ivär ett skott utan varligen visa sin skjutskicklighet. Det enda sättet att minska skarpskjutningarna är att minska antalet arter som ska vara jaktbara som älg och vildsvin. Skulle bara dessa arter jagas skulle nära 90 % av skarpskjutningarna försvinna. Ingen anan möjlighet finns för att minska de vilda djurens lidande som jakten innebär.
Varför är inte fler djurvänner upprörda och vill ha radikala åtgärder för att minska de vild djurens lidande?

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar