torsdag 27 november 2014

Jaktkritik

Jag har just fått adresslappar till nya utskicket av Jaktdebatt nr 4 2014. Det visade sig att vi nu blivet drygt 500 medlemmar. Tyvärr har 67 medlemmar valt att hoppa av (eller förhoppningsvis) glömt att betala medlemsavgiften.
Jag skulle vilja att föreningen hade de ekonomiska resurserna att kunna fråga dessa avhoppare varför de lämnar föreningen. Ett mindre antal skulle vara naturligt då vissa tycker sig inte ha råd att vara med i många föreningar och några tyckte kanske inte att tidskriften och vårt syfte var värda de 150 kr som medelmsavgiften är (160 kr för 2015).
En som lämnat besked framhöll att föreningen inte fick något uträttat. Jag kan lämna tre olika besked till att personen har fel (vilket jag naturligtvis inte gjorde).
För det första så blir ju inte en föreningen starkare av att medlemmar hoppar av. En stor föreningen kan ju på ett helt annat sätt väcka opinion och en stor folklig opinion måste politiker också ta hänsyn till.
För det andra så har föreningen åstadkommit betydande insatser trots vår litenhet. Många arter har under vår verksamhet fridlysts. Det är naturligtvis svårt att veta om det bara var våra påpekanden som ledde till fridlysningarna men jag är övertygad om att vi bidrog. En fråga som jag säkert kan säga att vi hade betydande inflytande var när pilbågsjakten förbjöds i början av 1990-talet. Många avNaturvårdsverkets avslag på Bågjägarnas begäran hade direkta citat från vårt avstyrkande vilket ju tyder på att Naturvårdsverket hade tagithänsyn till vår skrivelse. Vi vick också EU att skicka sk "Motiverade yttrande" till Sverige som innebar att lodjurs - och råkjakten förbjöds. Då var Margot Wallström EU-kommissionär. Senare lyckades Sverige manipulera nästa miljökommissionär att ändra på dessa beslu men det är en annan historia. Vi har nu försökt igen att få dessa arter skonade från jakt men ännu har vi inte fått något svar från EU. Vi har också flera gånger informerat Jordbruksministrar, miljöministrar och andra politiker om hur vi ser på jakt. Fär närvarande försöker vi få till hos Landsbygdsminister Sven- Erik Bucht.
För det tredje vill vi i styrelsen att många medlemmar engagerar sig och personen som hoppade av skulle vi mycket gärna sett att han/hon hade tagit initiativ till någon aktion, skrivelse eller uppvaktning. Fler engagerade person vill vi gärna ha.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar