fredag 29 maj 2015

Jaktkritik

Ännu en bilaga till DN som handlar om "skogen". I det sammanhanget måste (?) tydligen en jägare få uttala sig. Nu är det inte Jan Guillou eller Leif GW Persson som uttalar sig märkligt nog utan en annan TV- "kändis" från TV4 Thomas Ekberg. Han är lika hycklande som alla andra jägare naturligtvis.  Inte ett ord om de 100 000-tals skadskjutna djur somjakten innebär med det lidande som de medför för de sårade djuren eller de andra rovdjuren som bldir sekundärförgiftade och dör av blyet som de får i sig när de äter av de skadeskjutna djuren.  Men det har jag aldrig sett någon jägare diskutera så varför skulle denna jägare gör det?
Men Thomas Ekberg hycklar och är oärlig i andra uttalanden i intervjun. Han börjar intervjun med att  säga "Det är en självklarhet att ta tillvara på bytet, det är det som ger oss rätten att jaga".  och ... "vilt ska vårdes hela vägen från skogen till köket". Men när han får frågan om vargar så framhåller han att de måste "förvaltas" vilket är en omskrivning av jägare att de måste dödas i obestämt antal så att jägarens får behålla "sina" älgar och andra eftertraktade jaktobjekt. Här finns det ingen logik och det kan man väl inte heller begära av en inbiten jägare. Hyckleriet fortsätter när TE framhåller att..."har provat jakt efter i princip alla svenska viltarter och provat alla jaktmetoder vi har" Här han han tydligen jagat rävar, grävlingar, kråkor m fl som jag omöjligen kan tänka mig att han dragit hem till köket. Dessutom har han bedrivit fälljakt som som nästan bara bedrivs på rovdjur och som är mycket stressande för djuren som fastnat i fällorna där de ofta förstör klor och tänder i sina försök att ta sig ur fällan.Det skorrar ytterst falskt när TE säger att "Det är inte mängden vilt som är det primära eller hur mycket vilt man fällt, det är hela naturupplevelsen, vandringen och spänningen". Så säger alla jägare. Men varför förstöra friden och njutningen med ett antal skott som skrämmer bord alla djur runt om och senan se ett blodigt djur ligga på marken. Vilken naturupplevelse! Vilket hyckleri! "Döda ville vi!" som författaren Sven Rosendahl skrev i sin uppgörelse med jakten i boken "Dianas bägare".

Läs vår hemsida: www.jaktkritik.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken ”Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter”. Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar