tisdag 2 augusti 2016

Jaktkritik

I krig, i diktaturer, i gerilla - och terrrorgrupper och bland kriminella begår människor grymma och förfärande handlingar. De flesta som begår brotten gör det av övertygelse om att få makt (pengar), några av rädsla för att skilja sig från andra och av likgiltighet.
När människor begår vidriga handlingar mot djur tror jag att det är människornas likgiltighet som överväger då det gäller förklaringen till de grymma och ofta sadistiska handlingarna.
Når man får se kor, grisar, får och andra djur packas , verkligen packas, in i långtradare och körs i dagar och nätter 100-tals mil och där djuren inte varken får vatten eller vila under tiden många gångar i 30 - 40 C hetta, blir alla (hoppas jag) fruktansvärt upprörda och och mår fysiskt dåligt.
Det senaste exemplet som visades igår på SVT kördes djuren från Europa till Turkiet för halalslakt. Ännu ett exempel på religionens förbannelse.
Här är det chaufförernas likgiltighet beor naturligtvis att de inte kan avstå från en liten förtjänst. Chaufför är inget välbetalt yrke i alla fall på kontinenten. Men de som köpt djuren som ska slaktas har bara pengar i ögonen som Joakim Anka.
När ska människor inse att djur lider som vi och att vi inte har någon rätt att behandla dem annorlunda än hur vi bör behandla andra människor? Visserligen finns det lagar som ska förhindra transporter av det slaget som visades i TV men alltför få kontroller görs tydligen och det överhuvud taget görs några. Varför inte förbjuda transporter och bara tillåta "närslaktat" köttom det nu ska vara nödvändigt att äta? Turkiet får vål ordna så att de producerar vad de behöver eller äta mer vegetariskt.

Köp bolen "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppern JaktkritikernJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar