måndag 17 april 2017

Jaktkritik

På lördag har föreningen årsmöte kl 13.00 på Folkungagatan 154, Då kommer en ny styrelse med yngre och entusiatiska ledamöter att väljas. Den avgående styrelsen var i det närmaste en pensionärsförening. Kom och fika om inte annat!
Jag har hört medlemmar som hoppar av därför att "ni gör ju inget". Jag brukar svara att under vår tid som förening har ca 20 arter fridlyst och får inte jagas. Vi vet naturligtvis inte om det direkt har varit på vårt initiativ men vi har framför detta dp vi träffat minister före den borgerliga regeringen som kom 2006. Nu har vi försök flera gångar att få träffa Sven-Erik Bucht men han har aldrig vetat träffa oss troligen beroende på att han inte vill höra kritik mot jakten som han själv är en del av. 2001 fick vi Margot Wallström , som då var miljökommissionär, att förbjuda Sverige att jaga lodjur. När hon försvann lyckades Jägareförbundet med bistånd av regeringen (S) att få jaga lodjur enligt Art.16 §e för att i insamlingssyfte, i begränsad mängd och selektiv" jaga lodjur. När man nu skjuter 100-tals (licensjakt, skyddsjakt och döda i trafiken) har en övedödlighet på ca 15% är det klart att lodjursstammen minskar snabbt. 2014 och 2015 låg stammen under den låga "gynnsamma bevarandenivån" som riksdagen har fastställt.
Jag framhåller också t ex att Naturskyddsföreningen kanske har 100 000- medlemmar med heltidsbetala tjänstemän som på sin höjd skickar brev till förvaltningsrätter för att stoppa vargjakten. I stället för att samla svensk expertis (biologer, ekologer och genetiker) för att få riksadgsledamöterna att höja den katastrofala låga nivå som nu tillåts för varg. Det är ju en gynnsamma bevarandenivån som måste höja för att kalra vargen. Jag hörde på radion (tyvärr missade jag namnet) en kvinna på Naturvårdsverket som ansåg att nivån borde vara 800 vargar då inavelsgraden är så hög. Varför gör inte de stora föreningarna med resurser något?
Att gå ur Jaktkritikerna är ju direktkontrproduktivt. Här finns en föreningen som jobbar enbart med att föra ut jaktkritik i tidskriften Jaktdebatt, på Facebook, Twitter och blogg året om. Om vi blev stora skulle vi naturligtvis kunna göra ännu mer. Att gå ur och inte ens hjälpa oss med det ekonomiska (passiv medlem) kan inte få någon ändring på jakten.

Köp boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gåmed i Fb-gruppen Jaktkritikerma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar