fredag 25 september 2020

Jaktkritik

 Jag har just läst Nils Uddenbergs bok "Ensam med katt" som diskuterar katten och en ensam människas interaktion  men också innehåller en mängd kultuintressant information om katten i måleri och folktro. Men det som grep mig mest var de sista sista sidorna som beskrev poeten Werner Aspenströms starka känslor när han måste åka till veterinär för att avliva sin mycket sjuka katt, Tempus.

Nils Uddenberg säger att det kom tårar när han läste om detta avsked och jag erkänner gärna att det var mycket känslosamt även för mig. Även om denna avlivning var helt nödvändig då katten var dödssjuk och rimligtvis inte hade många dagar kvar att leva och led i sin sjukdom så av avlivandet ytterst känslomässigt smärtsamt.   

Därför har jag mycket svårt att förstå de människor som med glädje ger sig ut i skogen och dödar helt friska djur och som har lika rätt till liv som vi själva. De vilda djuren har naturligtvis inte samma känslomässiga koppling till oss med de är djur med mycket lika biologisk natur som vi och därmed också katter. Att en del människor kan bortse från att vilda djur och tamdjur skulle vara väsensskilda från andra biologiska varelser med komplicerade hjärnor som alla ryggradsdjur har är för mig märkligt. 

Människan är världens ondaste varelse. vI dödar ju inte enbart djur utan krigar och plågar andra inte bara med tortyr och andra omänskliga förhållanden. Så hoppet att en del ska avstå från plåga och döda djur är tyvärr en from förhoppning som troligen aldrig blir uppfylld. 

onsdag 23 september 2020

Jaktkritik

För närvarande kämpar många människor på Tasmanien för att rädda några av de 470 (?) strandade grindvalarna som kommit upp på stranden. Valarna har mycket små möjligheter att klara sig då de för det första snabbt torkar ut och dessutom har svårt att andas då deras bröstkorg trycks ihop då de ligger på  stranden.

Jag är imponerad av alla dessa djurvänner som arbetar så hårt och så uppoffrande för att rädda djuren. Här i Sverige finns de som jobbar inom KFV (Katastrofhjälp för fåglar och vilt). Många lägger ner både pengar och rid på att försöka rädda olika djur som skadats så att de kan fortsätta sina liv i det vilda. Många djur behöver även veterinärhjälp för att klara sig. Jag vet inte hur många djur som klaras till ett nytt liv i det fria men jag antar att de är betydligt färre än den miljon djur som dödas varje år av jägare. Tänk om det gick att förbjuda jakten, då skulle alltså minst en miljon djur kunna fortsätta sina liv och räddningsinsatserna skulle då vara än mer verkningsfulla.

tisdag 22 september 2020

Jaktkritik

 Jag har fått en fråga om var man kan få tag i boken "Jaktkritik". 

Den går att köpa hos Bokus eller Adlibris men billigast hos: Christianjutvik@hotmail.com där den kostar 150 kr + porto (eller 210 kr).

Hoppas att fler läser den och gärna komma med kommentarer på boken här bloggen

fredag 18 september 2020

Jaktkritik

 Hörde just nu på radio att den polska regeringen kanske spricker då ett stödjande högerparti motsatte sig en skärpning av djurskyddslagstiftningen. Skyddslagstiftningen skulle innebära inskränkningar i pälsdjursuppfödningen, koscher-och halallslakt och cirkusars användning av djur i sina program. Nu gick lagen igenom då andra partier röstade för. 

Exakt hur och vad lagen innehöll framgick inte i inslaget men det är typiskt för högerpartier att vara negativa till bättre djurskydd. Varför är det så? 

torsdag 17 september 2020

Jaktkritik

 I tidningen ETC ( 16/9-20) läste jag att länsstyrelsen i Jämtland-Härjedalen hade avlyst jakt under ett par veckor nu när samerna samlar ihop sina hjordar för att inleda slakten. Detta upprör naturligtvis jägarn som inte får skjuta sina ripor som de tidigare ansetts vara deras och deras rättighet. 

Det är märkligt att de reagerar på det sättet då det i HD fastslogs att samerna har rätten till markernas användningsområde. Däremot säger inte HD något om äganderätten vilket har betydelse för t ex gruvnäring och användandet av mark för vindkraftsverk. Men HD fastslog att Gilias sameby hade rätten till sin renskötsel och jakten. Den avlysning av jakten för att samerna ska kunna sköta sin renskötsel måste ses i denna aspekt. 

Självklart välkomnade renägarna detta. Förra året hade t ex några samer fått sina hopsamlade renar skingrade av ett par under som jägarna inte hade pli på och deras arbete under ett par dagar att samlas hjorden gick till spillo. 

Varför ska jägare ha tillgång till jakten i fjällen? Deras mordlust kan vill tillfredsställas i sina egna marker.

lördag 5 september 2020

Jaktkritik

För er som inte läser Vår Fågelvärld (Sveriges ornitologiska förenings tidskrift) så finns det en utmärkt artikel av Sören Lindén som handlar om den förskräckande storskarvsjakt som Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat om ska ske de kommande åren. Enligt länsstyrelsen ska denna slakt av 10 000-tals skorskarvar föra med sig att abborrarna i skärgården ska bli fler.

Jag vet inte om beslutet om den enorma skyddsjakten kan stoppas men jag tycker att den ska diskuteras kanske genom att dra in EU då ju storskarven är en skyddsvärd art som bl här en flyttande fågel.

Östersjön har ju en mängd problem med övergödning, ändrade saltvattenskoncentrationer och oklara dödsorsaker på både ejder och trutar.

Dessutom är det nu mycket diskussion om det storskaliga strömmingsfiske som sker i haver och där trålare tar upp 1000-tals ton enbart för fiskmjölstillverkning. Kustfiskarna klagar på minskande fångster. Fiskekologer anser att lekplatser försvinner genom igenväxxtning av vikar och byggde av marinor mm. Spiggen tar över i stor omfattning som gör att andra fiskars rom äts upp. Det kanske finns andra problem som jag inte hört talas om. Men jag vet att ett enkelt orsak-verkan förhållande aldrig finns. Därför är det idiotiskt att ge sig på en art och tro sig klara "problemet". 

Skulle inte StOF (Stockholms ornitologiska förening) kunna försöka få tag i ekologer på  olika institutioner och ordna ett seminarium eller liknande och bjuda in DN, SvD, Expressen och Aftonbladet och få upp  denna fråga till debatt?

Jag tycker att Länsstyrelsen har mycket liten kunskap och enbart fastnat på skarven. Ett större grepp om eventuell minskning av abborre borde startas.

Jag brukar alltid hävda att djurens överlevnad och häckningsframgång enbart har med deras möjligheter till föda. De tycks som om Östersjön var ett mycket produktivt hav då både säl och storskarv ökar (?).

Det finns litteraturgenomgångar som utgetts av Naturvårdsverket som visar att jakt inte löser problemet med t ex kråkor och trutar utan enbart en minskning av föda för dessa arter framför allt på vintern.

Jag tror att detta gäller även för skorskarv.

Hoppas att StOF kan göra något i denna fråga.