lördag 11 september 2021

Jaktkritik

 Följande text kommer att publiceras i Expressen, GT och Kvällsposten i morgon 13 sept.

 FÖRENINGEN JAKTKRITIKERNA

VILL SE ETT TOTALFÖRBUD MOT BJÖRNJAKTEN.

–ALLEMANSRÄTTEN SKALL GÄLLA FÖR ALLA – BÅDE MÄNNISKOR OCH DJUR!

 Den 21/8 började årets licensjakt av björnar. I år är det beslutat att man ska döda totalt 501 björnar i Sverige. Då har redan tidigare 107 björnar avlivats i så kallad skyddsjakt. Flertalet sköts redan första dagen vid de platser dit

man tidigare lockat björnarna med mat

(åtel). Det är Naturvårdsverket som delegerar rätten att besluta om licensjakt på björn till länsstyrelserna. Föreningen Jaktkritikerna anser att jakten är oacceptabel och bör upphöra helt.

BJÖRNAR ÄR FRIDLYSTA I SVERIGE, VARFÖR SKJUTS DE?

– Det är ett brott av svenska staten mot EUs

Art- och Habitatdirektiv att organisera denna

jakt. Björnen är en ”nära hotad” art med endast 2700–2900 individer kvar i Sverige, ändå ska man döda 500 i år, det är fruktansvärt, säger Christian Jutvik, som sitter i styrelsen i Föreningen Jaktkritikerna.

Det är varje länsstyrelse som fattar beslut om

hur många björnar som får fällas i licensjakten. I Gävleborgs västra område sköt man alla man fick lov att döda under hela jaktperioden på endast 25 timmar.

– Vi menar ju att den licensierade jakten är ett sätt att tillfredsställa jägarkåren och deras tradition, säger Christian Jutvik.

Den licensierade jakten motiveras genom att man menar att björnar blir ett hot mot boskap och människor om man inte håller stammen till en minsta möjliga bevarande nivå. Enligt Christian Jutvik är detta orimligt.

– 2020 dödade björnar totalt 7 får. Hundar dödar mångfalt fler av den halva miljon får som finns i landet.

Christian menar att björnjakten accepteras på grund av sociala skäl, att folk säger att de är rädda för björn och att de är rädda för att gå ut i skogen på grund av björn.

– En helt obefogad rädsla! Varken björn eller varg har dödat en människa de sista 200 åren. Det är som att vara rädd för trollen! I själva verket äter björnar 90% vegetabiliskt och angriper inte en människa om den inte först skadeskjutits.

VILKA RISKER SER NI MED DEN JAKT SOM NU

PÅGÅR?

– Det är en störning av allt det vilda i naturen. Jakten är oerhört väl förberedd och en massaker på ett fridlyst djur. Man lägger ut lockbeten och sätter upp kameror för att enklare komma åt björnarna. Vissa björnar dödas, andra skadeskjuts och får leva med svåra plågor. En björn som nu sköts hade fått gå ett år med sönderskjuten käke. Däggdjur upplever smärta på samma sätt som vi människor, våra hundar och katter. Allt detta är en tävling där vinnaren får sin trofé att hänga på väggen.

FOTO: TT (Tommy Holmberg)

VAD VILL JAKTKRITIKERNA SKA HÄNDA?

– Vi kräver ett totalförbud av jakt på alla rovdjur. Det är en väldigt blodig och otäckt verksamhet som pågår i våra skogar. Allemansrätten ska gälla för alla, både människor och djur! Hur många är vi inte som drömmer om att få se, få uppleva, ett stort djur i naturen? För många ett minne för livet. De vilda djuren är allas rikedom och tillhör inte markägare och jägare.

VAD KAN MAN GÖRA OM MAN VILL ENGAGERA SIG I KAMPEN MOT

BJÖRNJAKTEN?

- Prata med andra och sprid fakta. Självklart kan man också stödja verksamheter som Jaktkritikerna i kampen mot dödandet av de vilda djuren.

Läs mer om Jaktkritikernas arbete på www.jaktkritikerna.se eller ring 070 99 99 377.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar