onsdag 20 mars 2024

Jaktkritik

 Jag hörde op radio att Rovdjursföreningen överklagat Naturvårdsverkets beslut (i verkligheten riksdagens beslut att i lag tillåta jakt på frilusta djur ur EU:s habitat-direktiv §4).

Det är en riktigt åtgärd. Jaktkritikerna gjorde 2001 en anmälan om överträdelse av direktivets art 16 som förbjuder dödande av djur i §4 om artens ”gynnsamma bevarandestatus” hotas. Vifick då EU att utfärda ett s k ”Motiverat yttrande att förbjuda jakt på lodjur. Margot Wallström som då var kommissionens miljökommissionär att det inte föreligga några av de i Art16 punkterna a-e skäl till jakt på lodjur.

Efter det att Margot Wallström slutat som miljökommissionär tillträdde en ny (grek tror jag att det var) som gick med på att det i Sverige skulle kunna jagas enl punkt e. som lyder " "För under strängt kontrollerade förhållanden selektivtoch i begränsad omfattning tillåta insamling och förvaring av vissa exemplar av de arter som finns förtecknade i bilaga 4 (där lodjur ingår) i en begränsad mängd som fastställs av de berörda nationella myndigheterna.” 

Eu domstolen måste klargöra denna paragraf. Enligt mitt sett att se det uttrycker paragrafen att museer och forskare kan samla in djur som stor i At4 men paragrafen kan inte gälla slumpmässig jakt av tex de §34 lodjur som nu får skjutas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar