torsdag 11 april 2013

Jaktkritik

I det senaste numret av Jaktdebatt (nr 1 2013) finns notiser om hur vanligt det är med illegal jakt på rovdjur i Sverige.
WWF anser att 20 vargar, 150 lodjur, 50 järvar och 15 björnar dödas olagligt varje år. Det är verkligen skrämmande siffror. Detta dödande gör att dessa rovdjursstammar inte tål någon som helst laglig jakt om de på sikt ska kunna uppfylla målen om säkerställd bevarandestatus.
När det enligt Rovdjursföreningen dör 51 vargar av tjuvjakt, trafikskador och andra orsaker förstår jag inte varför jägarna vill ha jakt på de få vargar som kan tänkas överleva.
Tom Arnbom på WWF  uttalar i Expressen "Grymheten förvånar. Man kör över rovdjuren flera varv innan man dödar dem bra för att de ska lida".  Dessa jägare är psykopater som saknar medkänsla överhuvudtaget. Att jakt förråar visste jag förut men till den milda grad förvånar även mig.
Minskar jakten så blir det färre människor som jagar och många grymheter mot våra vilda djur försvinner.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå mer i FB-gruppen Jaktkritikerna

3 kommentarer:

  1. Jag tror det är oerhört viktigt att samhället signalerar att illegal jakt är ett allvarligt brott som skall bestraffas. Som det är idag är det få som åker dit för den här typen av brottslighet. Från jägarhåll raljerar man över hur lätt det är att slippa undan med "SGT - skjut, gräv och tig". Det måste till en insats där man kommer åt brottsligheten. Nu är fallet med Fansen-vargen aktuellt med rättegång den 17 april. Vi får innerligt hoppas att de som gjort sig skyldiga till detta utstuderade djurplågeri fälls och ger signalen att det inte är något samhället ser mellan fingrarna på!

    SvaraRadera
  2. Jægarna ska naturligtvis inte ægna sig åt olovlig jakt, men det ær ændå anmærkningsbært att vargstammen trots denna olovliga jakt økar med runt 20% varje år. Næ besluta nu om att vi skall ta ner vargstammen till 180 vargar OMG. Finns ingen anledning till att vi ska ha så många vargar som nu i Sverige, æn rent kænslomæssiga. Vargen ær en stor børda før vår fauna/landsbygd och ekonomi !

    SvaraRadera
  3. Vargen är ett djur som hör hemma i vår fauna med ett lika stort existensberättigande som vilket annat djur som helst. Att bedriva illegal (eller legal) och ofta oerhört plågsam jakt för att bli av med något man personligen "inte gillar" av "känslomässiga orsaker" är oacceptabelt. En vargstam på 180 individer är ett löjligt förslag. Både varg, örn, järv och lodjur behöver större stammar för att överleva i ett långt perspektiv. För övrigt anser jag som landsbygdsbo att alla våra stora rovdjur tillför oerhört mycket, inte minst ekonomiskt då rovdjurs- och naturturismföretag får ökade möjlighet att etablera sig.

    SvaraRadera