söndag 29 september 2013

Jaktkritik

I DN ( den 27 sept.2013) finns ett reportage från ett ställe där man bedriver jaktturism. Utländska jägare får tillfälle att jaga i Sverige med hjälp av guider som tillhandahåller bostad, mat och hjälper till att finna byten som de tillresta jägarna eftertraktar. Detta är inte billigt. I reportaget uppges att jakten kostar 10 000 kr per dygn men då ingår helikopterresor och det övriga, guider, mat och uppehälle. Dessutom måste jägarna betalen en troféavgift på ca 18 000 kr då de skjuter en älg.
Jag har inget mot att svenskar, tyskar eller kineser skjuter älgar. Om denna turistjakt gör att människor i glesbygden får sin inkomst är det så mycket bättre.
Det jag har mot denna jakt är att den tydligen är inriktad på troféer. I reportaget framgår att de tillresta jägarna sköt en 17-taggare.
Den svenska älgstammen är redan sönderskjuten med för få och för unga tjurar. Det vore önskvärt om älgstammen skulle kunna få en mer naturlig sammansättning men då måste jakten ta mer hänsyn till de äldre tjurarna och låta dessa leva. Tyvärr lär detta aldrig bli fallet på troféer tydligen alltid är eftersträvansvärda och ger status att hänga på väggen eller som i fallet med turistjakt ger klirr i kassan.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. 

2 kommentarer:

  1. Själva ordet "jaktturism" får mig att må illa. Tanken går till fattiga delar av världen dit rika företrädesvis vita västerlänningar kommer och skjuter lejon och elefanter som de sedan makabert poserar invid. Förr i tiden kunde man t o m få skjuta ett lejon instängt i en bur mot rätt betalning. Vad kan rättfärdiga ett sådant uttryck för total mänsklig förnedring? Jag kan inte på något sätt sympatisera med detta. Det känns som ett oerhört stort steg tillbaka i ett humant och djuretiskt samhälle. Att tillåta jaktturism/troféjakt i Sverige är att sänka sig till en bottenlös nivå vad gäller naturvård. Jag tycker inte om det. Alls.

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen ett lågvattenmärke för vår regering och moderna människor att ens tillåta s.k. jaktturism,. Det är redan mer än nog med alla galningar som springer omkring i skogarna nu under höst och vinter. Att som jaktutredaren säger sig vilja gynna jakt som näring är en riktig tillbakagång. I vissa länder där jaktturismen har vuxit sig stark börjar man nu förbjuda nöjesjakten. Just för att inställningen till att nöjesdöda djur gör att annan turism försvinner. Så blir det väl här också snart och eftersom jägarna trots allt är så mycket färre än övrig befolkning blir det ganska få människor att tjäna pengar på. Enstaka företag skor sig naturligtvis. Gynna all annan turism i stället är väl rätta receptet för att få en i dubbel betydelse levande landsbygd. Döda djur är väl få turister intresserade av att se ute i skogarna.

    SvaraRadera