fredag 12 september 2014

Jaktkritikerna

Jag skrev för några dagar sedan om att Jägareförbundet anser sig vara orsaken till att älgstamman hade ökat. Detta är naturligtvis fel. Orsaken till älgstammens ökning har haelt andra orsaker som jag framhöll. Jakt minskar alltid stammarna.
Dessvärre har jägarna och de flesta jägarna är anslutna till Jägareförbundet har de skjutit sönder älgstammen. Trots att de vet att antalet älgtjurar är betydligt fler än älgkorna så skjuter jägarna fortfarande alldeles för många tjurar. Jag har bara två år där Jägareförbundet har angivit hur många älgtjurar och älgkor som skjutits men om man räknar ut detta så får man 54 500 tjurar och 48 000 kor. Denna skillnad är statistiskt signifikant vilket betyder att skillnaden skiljer sig från att det skulle vara en slump.
Den stor könsskillnaden betyder att älgstammen inte fungerar och fler kor blir inte befruktade vilket i sin tur ger färre äktar än det kunde vara.
Dessutom finns det för få äldre älgtjurar och detta innebär också att älgstammen blir sämre genetikiskt.
Allt detta innebär alltså att Jägareförbundet förstört älgstammen och inte varit de som gjort att den vuxit.

Läs vår hemsida www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jakten avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar