fredag 3 juni 2016

Jaktkritik

Sommaren börjanr närma sig sin höjdpunkt. Jag tror att de allra flesta tror att våren och sommaren är fridfull för att de vilda djuren i skog och mark.  Men så är inte fallet.
Mink, vildsvinsungar och rävungar får jagas hela året. Jaktenåüävungar (ungräv som Eskil Erlandsson benämnde det) är för mig fullständigt omoraliskt I detta fall kan man ju aldrig hävda att men skjuter räven för pälsen skull som en del hävdar är ett syfte med rävjakt. Detta är naturligtvis falskt. Men går med en rävpäls idag? För övrigt är all sk "viötvård"  oetisk och borde omedelbart förbjudas. Vem äter grävling eller kråka? Att skjuta djur för att sedan kasta dem på sophögen borde även jägare anses vara förkastligt.
Alltnog: Bäver får jagas till den 10 maj.
Grävlinh till den 1 maj.
Rådjur i Gävlenorgs,Uppsala och Västmanlands län till den 15 juni.
Detta för att halten av cesium 137 var för höga på hösten efter Tjernobyl. Nu har det gått 30 år och halterna har halverats men vårjakten har fortsatt.  Jag undrar vilka provtagningar som görs och om halter eventuellt över 1500 Becerell skulle vara skadliga. Konsumtionen av rådjurskött lan inte vara speciellt stor.
Sedan börjar jakten den 1 juli på bl a kråkfåglar och den stor jakten kommer i gång den 1 augusti och fortsätter till slutet av februari och mars.
Om jägare vill ha skottillfällen så är det alltså ett uppehåll på två veckor som bössan måste ligga orörd.
Varför ska jägarna ha företräde att bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt och nå jakten ska börja och sluta?
Ett med demokratiskt system där jägarna utgjorde  3% (som de är i befolkningen) var representerade.

Varför inte läsa boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" finns på vår hemsida www.jaktkritikerna.se. Överskottet går till föreningen.

1 kommentar:

 1. Hej
  Undrar om ni fått något svar från landsbygdsministern? Det är verkligen på tiden att reformera jaktlagen. Nu är jägarlobbyn alldeles för stark i jämförelse med befolkningen. Och de lever kvar i forntiden(tyvärr med allehanda moderna jaktmetoder och vapen). Jag tror att det skulle behövas så lite riktig information ( alltså inte jaktpropaganda) till allmänheten om hur jakten verkligen går till för att skapa en stark opposition mot nöjesjakten. Men det görs ju inte. Utan vapenlobbyn tar för sig mer och mer. Bor man på landsbygden och är intresserad av djur och natur ser man ju hur det går till. Och för mig är det helt obegripligt med denna avsaknad av empati. Tänk att de dödar för att det är roligt och det är inte bara tillåtet utan de utser sig själva till någon form av hjältar och förväntar sig att andra också ska tycka att de är märkvärdiga?
  Tyvärr är jakt, men också vårt s.k. moderna skogsbruk som utarmar naturen på både djur och växter, så avlägset för de flesta människor så de bryr sig inte. De hinner inte med att se utan de har nog med sina egna liv.
  Tilläggas kan att det allra första som skulle göras är väl att ta bort alla rödlistade arter från listan på arter som jagas, och att enbart skyddsjakt skulle tillåtas på fåglar? Vi som bor på landet skulle också behöva skydd mot de alltmer närgångna jägarna också.Finns inga regler i Sverige om hur nära bostäder och annan verksamhet som jakt får bedrivas. Också helt obegripligt.
  Tack för arbetet ni gör. Skulle man inte försöka samarbeta med andra djurskyddsorganisationer för att får en starkare röst?
  Politikerna skulle få stå till svars. Och ingen borde få bli minister inom det område där de har ett egenintresse som jakt till exempel. De ska vara opartiska och det är man väl inte om man i sin hobby representerar cirka 3% av befolkningen?

  SvaraRadera