tisdag 2 juni 2020

Jaktkritik

Jag hörde just på P1 Morgon (2/6-20) att länsstyrelsen hade beslutat att i skyddsjakt döda 20 000 skarvar för att rädda aborren i Östersjön.
Vilka okunniga och populistiska politiker!
I gårdagens program Klotet i P1 så framgick det helt klart att det är den hänsynslösa tråkningen i inneskärgården som ställer till de största problemen. En trålare kan ta upp 1000 - 1500 ton fisk i en runda. Tråkarna är stora som fotbollsplaner. Det är framför allt lekande strömming som tas på våren. Då strömmingen lekar går de ihop i stora stim och de fartyg som fiskar med trål har sofistikerade instrument ombord som mycket lätt söker upp dessa stim med lätthet. En fiskare ansåg att strömmingen hade minskat med 0% bara de senaste tio åren. En fiskerikonsulent ansåg att strömmingen var den about viktigaste arten i det biologiska kretsloppet i Östersjön. Strömmingen och dess ägg och yngel utgjorde den första delen av kretsloppet som föda för alla andra arter men också att de i sin uppväxt konsumerade alla de mikroalger och djur som nu Östersjön är full av med den övergödning som Östersjön utsatts för.
Jag har alltid och många gånger framhållit att orsak - verkan aldrig beror på en enda faktor. Östersjön har flera problem. Framför allt övergödning med stora arealer döda bottnar, rovfiske som raseri torskbeståndet och nu också den enligt fiskeriexperten det förödande strömmingsfisket. Att tro att dödandet av 20 000 skarvar skulle lösa problemet är korkat, horribelt korkat! Men politiker har ingen vetenskaplig utbildning och borde inte få syssla med naturvetenskapliga frågor. Men politiker är endast måna om att bli omvalda och hör på de mest högljudda och hoppas att en åtgärd som tillfredställer de mest skrikande och inte bry sig om vetenskap "Korsfäst, korsfäst" skrek hopen framför Pontius Pilatus.
Två andra kommentarer: Strömmingen blir fiskmjöl för uppfödning av norska laxar. Endast en tiondel av den näring som strömmingen innehåller blir till nytta i laxen. Ett fruktansvärt slöseri av jordens resurser.
Skarvar och säger konsumerar fisk men det finns alltid en balans mellan ett rovdjur och dess föda. När födan försvinner försvinner också rovdjuret. Att döda 20 000 skarvar och tro att sportfiskarna skulle få fler abborrar är ett skämt. Se till att rädda Östersjön i stället! Se till att det finns lekplatser för både lägga och abborre. Se till att minska föroreningarna. Ejders katastrofala minskning måste bero på något. Ta reda på vad detta beror på. Se till att få bort rovfisket. Angrip inte det som inte har någon betydelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar