söndag 19 juli 2020

Jaktkritik

Jag har just läst Lars Ulvenstams samlade sommarprat som sändes 1984-2004 ("Ulvens sommar" Carlssons förlag 2005). Man ska naturligtvis inre läsa dessa texter i en följd. Det blir så påtagligt att det blir upprepningar men det finns många berättelser framför allt av äldre människor födda runt sekelskiftet 1800 - 1900. De flesta Ulvenstam berättar om är arbetare och som haft ett tungt och svårt liv bakom sig men också med glädje och framgång för en del. När man läser dessa berättelser så inser man vilken fantastisk förbättring som skett den senaste 100 åren framför allt för de fattigaste.
Men det var inte detta j diskutera. I ett avsnitt skriver Ulvenstam så här:
"Att utsätta djur för onödig ångest och smärta är väl motbjudande för de flesta. Jag har svårt att jubla när den spanska tjuren dör av matadorens värjstick. Eller när den ryska störens får buken sönderbankad för att hon ska släppa den läckra romkaviaren. Eller när de franska gässen tvångsmatas och körs med majs ur en handkvarn i mörka isoleringsburar för att gåslevern ska bli extra skär och mjäll. Jag är till och med jäkligt arg på både utländska och svenska zoon och skansar där man sårrarin glada och frihetsälskande delfiner och stolta vargar och lejon. För att ungarna ska lära känna vilda djur?, Ta dig i brasan, det kan de göra bättre av fina amerikanska och franska naturprogram.
Men jag är helt för slakt och jakt för att vi ska få kött.Och för forskning på försöksdjur för vår hälsas bästa. Fast en moralfilosofiska debatt om vår rätt till det? Nä, den tror jag att jag inte skulle klara."
Nu kan inte Lars Ulvenstam försvara sig. Han dog 2017, 96 år gammal. Men jag menar att Ulvenstam är som de flesta svenskar, de kan inget om jakt.
För det första. Jakt innebär "onödig ångest och smärta". Jakt är onödig och skadeskjutningarna är 100 000 -tals vilket inne bär ångest och smärta. Jakten är Sveriges största djurskyddsproblem.
För det andra: Vi behöver inget kött. Det går alldeles utmärkt att leva vegetariskt och med vegan kost Miljontals människor gör detta.
För det tredje: Ca en tredjedel av de djur som dödas i jakten i Sverige äts inte utan kastas på sophögen, alla rovdjur, kräk- och måsfåglar.
För det fjärde. Många framförallt fåglar ge ytterst lite kött och många kastas direkt då de ätbara delarna är fulla med blyhagel och helt enkelt giftigt att åta.
För det femte. Många individer är gamla och köttet oätbart om det inte kokas i timmar. Framför allt sjöfåglar har trasigt och illasmakande kött.
Sen finns det många andra nackdelar av jakt och dess avarter men det kan du läsa om i min bok "Jaktkritik" som finns på Bokus, Adlibris och direkt från Christian Jutvik (christianjutvik@hotmail.com) som är billigast 210 kr inkl. frakt.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar