fredag 18 december 2020

Jaktkritik

 Många gånger hör man att vissa djurarter är eller har blivit för många. Någon skala finns väl inte utan begreppet är mycket beroende på vilken person som har yttrat sig eller vilken eventuell skada som djurarten orsakar. 

I dag är det oftast gäss av olika arter, sångsvan, tranor och naturligtvis storskarv. Självklart ingår alla rovdjur i begreppet "för många" enligt många jägare. 

Anledningen till att djurarter ökar (minskar) beror enbart på födotillgång om inte deras levnadsomständighet som förstörelse av biotoper eller förföljelse. 

Alla dessa orsaker har naturligtvis människor som skapar dem. Ökningen av bl a gäss beror på att det är mer lönsamt med höstsådd som ger högre avkastning än vårsådd. Höstsådden ger föra för fåglarna under vintern som är den kritiska tiden för alla djur. Nu ligger dessa höstsådds åkrar bara hela vintern även i Sverige beroende på de klimatförändringar som har varit så tydliga de senaste åren. Dessa bara åkrar gynnar också sångsvan och tranor. Trots att framför allt fritidsfiskare klagar på storskarven att den äter upp fisken i Östersjön så tyder ju storskarvens numerär på att det är gott om fisk i Östersjön. Även sälarnas glädjande ökning efter giftkatastrofen tyder på rik fisktillgång. Att jägarna vill ha få (helst inga) rovdjur är känt, då de tror att rovdjuren minskar deras möjligheter att döda de arter som jägarna orättmätigt anser sig vara ägare till. Jag tror att de misstar sig. Rovdjuren tar inte fler än de behöver för sin överlevnad och de påverkar inte andra djurarter i nämnvärd grad. Jag berikar hänvisa till de afrikanska savannerna där rovdjur finns och stora hjordar av bytesdjur vandrar utan att de skulle kunna vara större då födan för dessa begränsar deras numerärer. Skogsägaremenar också att älgar och vildsvin är för många. Men se till att skogsbruket och att jordbruket inte gynnar dessa arter genom att skogen sköts så att inte lövsly finns att tillgå för älgen på vintern och att åkrarna ligger osålda och att förbjuda utfodring av vildsvin så kommer dessa stammar att minska på sikt. Men med tanke på att både älg och vildsvin är omtyckta som jaktbart vilt och jägarna vill ha många sådana så lär inte många göra något åt för att få dessa arter att bli färe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar