fredag 25 december 2020

Jaktkritik

 I programmet "Allvarligt talet" (Sveriges radio P1) där programansvariga alltid svarar utomordentligt och intelligent på allehanda frågor från lyssnare. Jag rekommenderar lyssning av alla program.

I den senaste programmet frågade en man varför så många köper prylar och kläder i onödan. Svaret blev att köpen tillfredsställde människor som behövde sysselsättning och oftast är tanken på ägandet som är det viktigaste och köpet blir snart mindre viktigt. I detta sammanhang framhölls Blaise Pascal (1623-1662) matematiker och filosof som menade att jakten just var en sådan sysselsättning. Det var jakten som var det viktiga inte den stackars haren bytet som jägaren skulle kunna bemäktiga sig.

Det stämmer mycket väl med enkätundersökningar som gjorts bland jägare. När man frågor jägare varför de jagar som svarar nästan 100% "naturupplevelser" och i en fallande skala "komma hem till hembygden", "träffa kompisar", "vara tillsammans med hunden" osv. "Få kött" kom först på åttonde plats.

Varför inte gå ut i skogen och fotografera? Alla har ju en mobiltelefon och man kunde tävla om bästa älgbilden eller varför inte mer svårfångade djurbilder som t ex lodjur eller mård? Alla skulle vinna på detta. Djurens lidande skulle minska avsevärt och vi som är djur- och naturvänner skulle få fler chanser att se djur i vår natur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar