måndag 27 december 2021

Jaktkritik

Du som läser min blogg mer regelbundet vet att jag läser ganska mycket och böcker av skilda slag. Nu har jag läst Olle Svennings biografi över den franske socialisten Leon Blum. Han var för mig och förmodligen för de flesta svenskar en okänd politiker men som var mycket betydelsefull för de franska socialisterna då han på 1930-talet lyckades bilda den s k folkfronten med socialister, kommunister och radikala liberaler. Det är nödvändigt i Frankrike och i andra länder där flera partier ställer upp och personval sker. De två personerna som får flest röster ställs sedan mot varandra och den som sedan får mer än 50% av rösterna vinner. Det är alltså mycket väsentligt att i den andra valomgången skaffa sig koalitionspartner. Detta lyckades Leon Blum med de s k folkfronten.1936. Han blev då premiärminister men trots sin reformerta politik som liknade de nordiska länderna socialdemokrater valde liberalerna att bryta sig ur folkfronten efter ett par år. 

Efter Tysklands seger över Frankrike 1940 så tillfångatogs Blum av Vichyregeringen. Efter en"skådeprocess" dömdes Blum till livstids fängelse men efter ett par år 1943 överfördes han till Buchenvald i Tyskland. Han placerades inte i koncentrationslägret men i närheten i Himmlers jaktvilla som gisslan och  behandlades tämligen väl trots att Blum både var socialist och jude. Hitlers syfte var att ha betydelsefulla fångar för att kunna utnyttja dem som påtryckningar i olika situationer. En av Blums medfångar (en annan franska politiker) avrättades då franska motståndsmän mördade en av politikerna i Vichyregeringen. 

Vad har detta med jakt att göra? Jo, jag kom att tänka på att förvånansvärt många "höjde" jagar. Himmler var SS-chef och ansvarig för koncentrationslägren och alltså en av de värsta förbrytarna i nazityskland.. Han lyckades ta sitt eget liv med en cyankaliumtablett när han tillfångatogs av engelsmännen.

Jag har inga uppgifter på vilka eller hur många förmögna personer som ägnar sig "nöjet" att jaga men jag minns SCA skandalen för att antal år sedan där många indutripampar och andra välbetalda personer t ex VD för Nordea åkte med privatflyg till lyxiga jaktstugor och jagade. Jag har hört att många sovjetledare också var flitiga jägare.  Jag vet att Zlatan Ibrahimowic, Jan Guillou och Leif GW Persson jagar och säkert andra med stora förmögenheter som kan köpa sig jakträtten var de vill.  Varför måste så många personer med all den berömmelse någon kan få behöva visa sig så "duktiga" att de också kan döda helt försvarslösa levande varelser? Ge mig ett svar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar