tisdag 15 februari 2022

jaktkritik

 Igår (13/2-22) hörde jag på radio (Ekot?) någon (LRF/Jägareförbundet?) att de begärt ett större antal kronor för att bekämpa de skador som orsakades av de vilda djuren. I inslaget framkom att de vilda djuren orsakade skador för 18 miljarder per år. Vilka skador som orsakades framgick inte. 

Men jag kan ju spekulera. Jag vet att älgar kan förstöra tallplanteringar genom att de betar av toppskott och andra delar som göt att tallplantorna inte kan växa till användbara träd. Kronhjortar kan gnaga av bark på unga granar och på så sätt göra plantorna odugliga som växande träd. Kostnaden för dessa skador vet jaginget om. Jag kan tänka mig att det kostar att dra upp de skadade plantorna och eventuellt sätt dit nya. Kanske också den förväntade vinsten efter 80 års växt av en ståtlig fura räknas in. Hur beräkningen av de 18 miljarderna gjorts framgick alltså inte. Lantbrukare förlorar framför allt vallväxtskördar då vildsvin bökar upp vallarna. Möjligen bökar vildsvinen också sädesfält. I dessa fall kan ingen eventuell vinst senare år räknas in men en förlust kan det säkert bli om ensilaget inte räcker hela vintern utan måste köpas. Hur vanligt de är varierar säker från lantbrukare till lantbrukare. 

Andra skador är naturligt vis trafikskador. Hur dessa beräknas kan ju också variera. Bilreparationer, sjukhusvård, förlorad arbetsförtjänst, invaliditet mm måste naturligtvis tas med. Ca 5-10 människor dör varje år då de kört på en älg. Men hur beräknas ett människoliv?

18 miljarder är otroligt mycket pengar. Bara tiondelen är ett gigantisk belopp. Vad skulle man inte kunna få för 2 miljader. Stängsel rund nyplanteringar av tall (gran?) med övervaknings kameror som börjar tala om älgar närma sig. Vilda djur är otroligt känsliga för mänskligt tal och flyr lånt bort. Det är bättre än att ha skrämselskott tex. Bygga broar över vägar där olyckor skatt med större djur som älg och vildsvin. Naturligtvis kommer dessa broar också att utnyttjas av rådjur, rävar m fl.Sluta att  mata djur i naturen och att låta fler rovdjur finnas i markerna skulle också på lång sikt minska och göra skadorna tolerabla.  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar