tisdag 1 februari 2022

Jaktkritik

 Den här gången knycker jag en del av Naturrutan.se av deras redovisning av en intervjuundersökning. Om du vill läsa hela så gå till Natursidan.se

"En ny undersökning har intervjuat svenskar om deras uppfattning i olika jaktfrågor. Det verkar finnas ett starkt stöd för ökad hänsyn till vilda djur.

Den 1 mars startar licensjakten på det fridlysta lodjuret i Sverige. Att döma av en genomgång som Svensk jakt har gjort verkar det i år bli en betydligt större jakt än under 2021 då 83 lodjur fick skjutas i landet.

Stödet för lodjursjakt är dock väldigt svagt i Sverige. Enligt en ny undersökning gjord via YouGov, på uppdrag av World Animal Protection Sverige och Svenska Rovdjursföreningen, är 63 procent negativa eller mycket negativa till licensjakt på lodjur och bara knappt 13 procent är positiva.

I undersökningen deltog ett representativt urval av drygt tusen svenskar och fick svara på frågor om jakt och vilda djur i Sverige. Förutom åsikterna om lodjursjakten framkom även följande:

• 67 procent är negativa eller mycket negativa till att det föds upp djur i Sverige för att sedan släppas ut för att skjutas, som till exempel gräsänder och fasaner. 

• 72 procent är negativa eller mycket negativa till att jakt tillåts på djur under tider på året då de har ungar, parningstid eller kan vara dräktiga.

• Nästan 3 av 5 anser att jakt bör minimeras så att den inte får genomföras bara för nöjes skull. 

• Ungefär 70 procent av de tillfrågade vill att Sverige skapar särskilda områden med totalt jaktförbud. 

• Drygt tre av fyra intervjuade är negativt inställda till att det i Sverige är lagligt att använda så kallade levandefällor, som innebär att de fångade djuren hålls fast genom att stängas in i burar eller fångas med snaror eller nät."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar