onsdag 1 februari 2023

Jaktkritik

 I  samband med den pågående vargjakten så uttalar sig landsbygdsministern om att vararna måste decimeras då de tar alltför många får och hundar. Enligt viltskadecenter så gör vargar drygt 30 angrepp pågår och då dödar 300-400 får sovstaden betalar ersättning för. Det framgår inte hur fåren var skyddade. Med ordentligt uppsatt elstängsel lär fåren vara skyddade. Jakt är inte nödvändig och i alla fall inte med hund. Staten betalar jägarna ersättning till skyddsvästar till hundarna som då mycket sällan dödas men kan komma till skada. Fler hundar lär dödas av jägare under jakter då de misstar hund för jaktbyte. Hundar dör oftare vid vildsvinsjakt och av trafik. Om jägarna är rädda om sina hundar. Använd dom inte vid jakt och se till att inte släppa dom lösa när vägar.

Vargjakten beror naturligtvis inte beroende på dessa förmenta dödade får eller under. Jägarna vill ha vargen utrotad då vargen är en konkurrent till de själva om älgar och rådjur. Så enkelt är det. Men ingen skulle anse att detta var ett skäl att jaga varg. Därför hittar man på andra skäl.

Vid säljakten utdelas skottpengar. Skottpengar som men tidigare har ansett så oseriöst och otidsenligt. Men alltför få jägare vill jaga säl så därför mutar Naturvårdsverket jägare till jakten. Men frågan är hur många fiskar fler får yrkesfiskarna i sina nät då jakten omfattar ca 500 sälar? Jag kan klart säga att det aldrig syn i fiskarnas nät. Variationerna i fångsterna är oerhört mycket större så någon statistisk skillnad kan aldrig erhållas. Så varför jagas säl? Man tror !!! att det har effekt. Men varför ska blindstyren få bestämma om jakt. Jakten innebär ju oerhörda lidanden för alla de sälar som blir skadeskjutna. På land kan ju skadeskjutna djur eftersökas men inte i havet. Skadeskjutningen på land ligger mellan 10-30% beroende  vilken art som jagas. Den skadeskjutninsprocenten är säkert större vid den ytterst svåra säljakten. Denna jakt måste upphöra då den inte uppfyller §27 i jaktlagen som säger att jakten inte får utsätta djur för onödigt lidande. Här är det uppenbart då sälar inte kan eftersökas och avlivas inom rimlig tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar