söndag 30 juli 2023

Jaktkritik

Jag har fått en artikel i PDF (jag vet inte om den är publicerad där avskjutningantal från den senaste jaktsäsongen finns angiven. För varje art finns också en kommentar om artens utveckling i Sverige.

Föe ålgen står det att stammen minskar vilket många jägare har påpekat men också att det var ett mål för jakten. Jag tvivlar. Jag vetat skogsä§gare, framför allt skogsbolagen, har klagat på för stora älgpopulationer soecielll de som planterar nya tallbestånd. Enskilda skogsägare kan ju välja om de vill prioritera sin skog eller jakten på älg. Dessutom finns det en utbredd motvilja till vargen som många anser vara skulden till älgstammens minskning. 

Men det så typiskt för Jägareförbundet att alltid se sig själva som den bästa garanten för att se till att Sveriges artbestånd är i det bästa skick. Hatet mot rovdjur genomsyrar allt som Jägareförbundet står för. De vill endast ha 150 vargar i Sverige (vilket skulle innebära vargens sbara utrotande), och de uppskattar verkligen att fler björnar och lodjur dödas. ”Viltvården" som Jägareförbundet är mycket angelägen om består ju av små rovdjur och andra som jägarna ser som konkurrenter. Dessinformationskampanjer förekommer också i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar