lördag 9 september 2023

Jaktkritik

 Björnjakten är i full gång. Det tror jag knappast någon har kunna undvika att höra efter de fyra allvarliga incidenter som inträffat under den första veckan av jakttiden. Senast är en ung man utanför Mora som skadades svårt men turligt nog ine livshotande.

I radio uttalar sig en jägare som menar att detta beror på den stora björnstammen som vi har i Sverige. Indirekt har ju jägaren rätt då Naturvårdsverket just beslutat om att björnstammen ska minska vilket den kommer att göra då de 649 björnarna har dödats. Men den riktiga kommentaren är ju att jakten bedrivs på fel sätt. Hundar driver björnen mot jägaren och är jägaren skymd eller kommer björnen fram då inte jägaren är beredd  så händer just olyckor av det slag som drabbat fyra jägare i år. Det är nu tillåtet att lägga ut åtlar just för att hundar lättare ska kunna få upp spår av björn och detta ska då underlätta för jägarna att snabbt kunna skjuta av den stora mångd björnar som nu tillåtits. Men idén har haft negativa effekter med mångdubbel fler skador än vid annan jakt. 

Ska man jaga björn , vilket jag inte tycker att man ska då björnen inte gör någon skada (se nedan). så ska den skjutas vid åtel. Då står den stilla och jägaren kan ta god tidpå sig för att få björnen i bra skottposission och på så sätt döda djuren omedelbart. Ingen annan jakt borde vara tillåten. 

Jag skrev att björnen inte gör någon skada. Detta är med reservation för de björnar som koncentrerar sin jakt på renkalvar. Jag har hört ansvariga för jakten på länsstyrelser hävda att detta är därför att björnjakten är nödvändig. Men har skulle skyddsjakt vara lösningen för samerna. De kan skydda sin renkalvar vid eventuella angrepp och dessutom få bort de björnar som lever nära renkalvningsområdet och på så sätt minska dessa björnangrepp även kommande år.

I radions P1 (9/9-23) uttalade sig Jonas Kindberg mycket förnuftigt om den omfattande björnjakten. Jakten kommer att minska björnstammen vilket är syftet. Men de demografiska och genetiska effekterna är okända. Men litet vet man eftersom det finns generella kända effekter av jakt. Jakt är slumpmässig och jakten dödar både de djur som skulle dö en naturligt död men också de som skulle ha överlevt och fortplantat sig i lika hög grad. Antag att 10% av björnstammen dör en naturlig död varje år (detta finns det säkert studier som visar vad den är. Jag gissar bara) då dödas 2% av de som skulle dö men 18% av de som skulle ha överlevt. Eftersom 8% också komer att dö blir förlusten av björnar 26%. Då också honor med ungar inte får skjutas blir könskvoten sked vilket som Jonas påpekade att fler hanar sök upp honor med ungar för att hitta partner och dödar honanungar för att kunna para sig snabbare med honan vilket i son tur minskar stamman.  Det är alltsåmycket som är fel i björnjakten men jägarna är säkert glada då de ser björnen som en konkurrent i jägarnas älgjakt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar