tisdag 8 mars 2011

Jaktkritik

Hur ska man tolka det sjukt stora intresset för att jaga lodjur och vargar? Det är mer än 10 000 jägare som anmäler sitt intresse för att döda 20 vargar och mer än 400 för att döda ett lodjur!
Jag tolkar det som ett utbrett rovdjurshat. Jägarna vill inte dela med sig utan anser sig vara de som ensamma ska få jaga älg och rådjur. Eller kan det helt vara en förlegad machokultur? Dessa attityder måste försvinna. De hör 1800-talet till. Jägarna ska inte få bestämma hur den svenska faunan ska vara sammansatt. Jag, och andra med mig, som är djur- och naturvänner anser att fler rovdjur berikar vår fauna och ger oss möjlighet till större och finare naturupplevelser. Jag har t ex själv varit i Finland för att få uppleva dessa vackra djur tyvärr med tämligen dåligt resultat. En järv på något 100-tals meters avstånd.
Jag är övertygad om att vi är många fler än jägarna som vill ha en annan jaktpolitik. Tyvärr är det inga möjligheter att få ändringar i jaktförordningen med den nuvarande regeringen men låt oss hoppas på en ny konstellation nästa val.
Se hemsidan: www.jaktkritikerna.se
förena dig med Facebook-gruppen Jaktkritikerna

3 kommentarer:

Fridens liljor sa...

Även om inte sittande regering kommer att göra något positivt för vare sig de vilda eller tama djuren så kan ju faktiskt Naturvårdsverket göra en del ändringar i marginalen. De kan begränsa jakttider och jaktmetoder t.ex.

Anonym sa...

Jag hoppas verkligen också på en ny regering efter nästa val. Speciellt en ny landsbygdsminister. Tycker att det är ganska konstigt att jägarförbunden har sådan makt. Och jag kan inte förstå att regeringen låter en så liten minoritet som jägarna utgör helt får styra över vår fauna. Det borde ju inte vara en motsättning om djurvännerna också får vara med och bestämma. Åtminstone jag tror att landsbygden skulle berikas av att jägarna fick mycket mycket mindre makt. Och istället skulle naturintresset hos andra människor gynnas. Jägarna är trots allt bara knappa 3 % av den totala befolkningen. Tänk om man istället kunde låta den övriga 97% av befolkningen bli delaktig i landsbygdens utveckling. Speciellt centerpartiet borde väl vara intresserad av att få flera röster. Visst får de kanske många jägares röster men övrig befolkning är ju så mycket större. Knappa 3% kommer de ju inte långt med. Landsbygdsbor som inte jagar är ju också så många flera än de som jagar. Och många på landet tycker som jag att det är ett konstigt nöje. Märkligt resonemang av vår landsbygdsminister tycker jag?

Roger Engstrand sa...

Vargen berikar ingenting. Vargförespråkarna påstår att vargen ökar den biologiska mångfalden! Detta är nonsens. Vargen har varit borta i 100 år. Säg en enda varelse eler växt som farit illa under den tiden enbart pga att det inte funnits varg!
Det kan du inte. Så hur skulle då införandet av varg kunna öka mångfalden??