lördag 2 juli 2011

Jaktkritik

I senaste numret av Våra Rovdjur läser jag att endast 38% av de avlossade skotten mot vargar i vinterns jakt träffade inom det som allmänt accepteras som ett jägarmässigt träffområde och som normalt leder till en snabb död. 60% har alltså skadskjutits! Vidare står det (enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt) av dessa skott inom träffområdet kan även ingå avlivningskott från nära håll efter det att djuret innan träffats av ett icke dödande skott. Som mest avlossades 12 skott mot en och samma varg innan ett skott träffade vitala delar.
Hur mycket lidande ska vargar behöva utstå för att jägarna ska känna sig nöjda för att få jaga varg. STOPP VARGJAKTEN!
Två av vargarna hade hagel i kroppen vilket är bevis på illegal jakt. I rovdjursutredningens bedömning anses att 44% av de 51 radiomärkta vargarna under de senaste 10 åren varit illegalt dödade! 
Illegal jakt är ett mycket vanligt brott i Sverige. Trots att både björn och lo har lagligt jakttid skjuts enligt statens rovdjursutredare 10% av de sändarmärkta lodjuren av tjuvjägare och ca 35% av björnens dödlighet anses bero på illegal jakt. Eftersom en mycket liten del av lodjursstammen är märkt är det mycket troligt att de olagliga jakten på lodjuren ligger på samma nivå som hos björnarna. Tidigare skattningar talar om 20 - 25 % illegal jakt på lodjur. 
För järven ligger skattningarna på mellan 11-18% olaglig jakt.
Här behövs mycket större resurser för att kunna åtala dessa marodörer bland jägarna!

1 kommentar:

  1. Det är beklämmande att djurplågeriet vare sig det gäller jakt eller annat är en icke-fråga för politiker. Lyssnade just på Romson som blev utfrågad om vargjakten av Expressen. Hon var noga med att det inte var någon stor fråga för miljöpartiet och att hon bara var emot vargjakten för att det handlade om en utrotningshotad art.

    SvaraRadera