lördag 27 oktober 2012

Jaktkritik


Min dotter och dotterdotters häst har under ett par år lidit av artros men har genom veterinärbehandling kunnat fungera som ridhäst. Men nu vid snart 20 års ålder haltar hästen även då hästen inte rids och veterinären ansåg att den led och att artrosen enbart skulle bli värre och ingen behandling skulle hjälpa. Beslutet blev då att hästen skulle avlivas. Men för att döden skulle bli så snabb och med så lite stress som möjligt skickades inte hästen till något djursjukhus utan togs utanför stallet, gavs lite hö och fick en lugnande spruta innan hästen avlivades med ett skott i huvudet med en avlivningspistol. 
När en väns katt fick cancer tog hon hem veterinären och katten kunde ligga trygg i hennes knä när veterinären gav katten den dödande sprutan. Detta förfarande i stället för att sätta katten i en bur och åka till en klinik med ljud och lukter som kunde kännas obehagliga för katten.
Så behandlas djur som är individer; respektfullt och med omtänksamhet. 
Vid en inspektion av veterinärer på slakterier (alla tillät inte inspektion) uppvisade flera slakterier grym behandling av djur med t ex onödigt många och hårda slag för att driva djuren till slakt men också olaglig användning av "elfösare." 
I jakten dödas ca 400 000 djur enbart för att jägarna inte vill ha dem i naturen. De djuren betraktas som skräp och kastas till korpar och andra asätare. Förutom det oetiska i att behandla levande och kännande djur som skräp är den stora och helt onödiga skadskjutningen oförsvarbar. 100 000-tals djur drabbas! I den övriga jakten består en stor del av bytet av små fåglar som knappast kan ge kött i proportion till kostnaden för jakten. 
Jag menar att bara 20% av jakten kan anses berättigad; älg (88 000), vildsvin (66 000) och möjligen rådjur (114 000) = 268 000 djur av 1 220 000 dödade i jakten jaktåret 2010/2011.
Om jakten kunde begränsas till de angivna arterna skulle skadskjutningen alltså minska kraftigt. Från de många 100 000-tals djur som skadskjuts varje år skulle antalet minska till kanske  några 10 000-tal. Ett mycket stort antal men kanske måste vi acceptera detta innan staten ålägger jägare att avlägga godkända skjutprov kanske genom simulatorer. Det skjutprov som nu krävs i jägarexamen är alldeles för lätt.
Läs www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar