tisdag 18 juni 2013

Jaktkritik

Det är synd att den anonyme jägaren är rädd för våra rovdjur. Han borde vara mycket räddare att vara ute och jaga tillsammans med jaktlaget. Det dör 1 till 2 jägare varje år i Sverige. Det är dock en minskning från en nivå på 4 á 5 för ca 20 år tillbaka. Säkerheten har visserligen ökat men jakten är fortfarande den farligaste hobbyn i Sverige med uteslutande av sjukdom.
Dödstalet bör ju ses i sammanhanget att ingen dödats av varg på 200 år och 2 personer av björn under 1900-talet. Då var en jägare som skadskjutit björnen först och den andra försökt skydda sin hund från björnangrepp.
Det är ganska typiskt att en del personer inte kan skilja på risker. Det är naturligtvis bl a mycket större risk att dö att då när man sätter sig i bilen och åker ut på våra väger.  Det är dock oförsvarligt att jägaren skrämmer upp sina barn för varg. Det är inte bra att barn blir rädda och stressas helt i onödan.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikern

3 kommentarer:

 1. Jag skrämmer inte mina barn. Jag lär dem att respektera rovdjuren som finns i naturen. Spelar ingen roll hur mycket ni säger att rovdjuren inte är farliga. De är skapta för att döda. Jag hatar inte rovdjur. Jag vet att de tar lätta byten. Jag vill inte att mina barn skall vara försöksdjur. Jag jobbar med att identifiera risker i mitt jobb dagligen. Så att du säger att jag inte kan det är du fel ute. Är expert på att identifiera risker och göra riskanalyser.
  Att försvara sig mot skadeskjutna rovdjur är väl självförsvar. Att man misslyckas med skottet är tyvärr inget man vill. Alla jägare strävar med att avliva djuret så humant som möjligt.
  Om man jämför jakt med industrihushållning är jakt väldigt humant och ekologiskt. Vem vill äta ett djur som fraktas ett antal mil och sedan avlivas kliniskt i slakteri? Detta tycker jag är oetiskt.
  Skaffa fakta om jakt innan du utalar dig. Du verkar inte ha en aning om vad jakt innebär. Kom gärna med på praktisk jakt. Allt ni beskriver om ämnet jakt stämmer inte.
  Vart bor ni? Har ni levt i rovdjursområden? Vet ni problematiken som människor utsätts för? Det är inte vargen eller björnen som vi ifrågasätter. Det är politiken som är fel. Rovdjuren skall beskattas som alla viltstammar.
  Se till människan som lever och verkar i dessa områden. Är inte vi något värda? Vad händer med öppna landskap som försvinner pga rovdjur? Det finns ingen som vill ha tamboskap som blir tagen av rovdjur.
  Att leva av naturen är naturligt. Sen att kalla det för nöjesjakt må vara sant. Jag sticker inte under stol med att jag tycker det är kul med jakt. Jakten går ut på att fälla vilt, men man skall respektera och värna om viltet. Det är ett levande väsen

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Hur kan du säga att du är expert på risker och att göra riskanalyser utan att förstå att man måste känna till riskens sannolikhet för att kunna göra en någorlunda analys. Din riskanalys måste du baserat på din rädsla för någon statistik finns inte. Att identifiera en risk är inte samma som att den är sannolik. Med ditt resonemang skulle ingen våga sätta sig i bilen för att inte tala om att rida som så många föräldrar låter sina döttrar göra. Din rädsla är något helt annat, den är din och ingen annans, och den respekterar jag men föreslår att du kontaktar rovdjursexperter och möjligen psykologer för att mildra det upplevda obehaget.
  Jag har varit jägare men kan inte längre glädjas åt jakten. Visst är viltkött fint och i bästa fall avlivades djuret ögonblickligen. Men djur skadeskjuts ofta, flera gånger per älgjakt och jaktlag om än djuret för det mesta rasar ihop inom hundra meter eller så. Det vanliga lungskottet har ingen som helst chockverkan utan resulterar i en fasansfull drunkningsprocess med blodet sprutande ur näsborrarna. Fy fan, vilken jävla hobby! Säg inte att du respekterar och värnar om viltet. Vad då? På vilket sätt då? Du gör inget annat än dödar och äter dem. Vissa jägare anser att stödutfodring är att värna om djuren men det gäller i så fall bara för viltet man vill äta för inte är det några jägare som matar räven annat än oavsiktligt genom slaktrester som tarmar och lungor som blir kvar i skogen. Sedan håller jag med om att vi måste lösa problemen med allas vår huvudsakliga köttkälla den industriella köttproduktionen men det gör ju alla.

  SvaraRadera
 3. Med antalet rovdjur ökar risken för ett potentiellt angrepp. Ni säger att ingen människa blivit attackerad av varg på över 200 år. Vi har inte haft så mycket rovdjur under denna tid. Med en ökning av rovdjur stiger sannolikheten för en attack.
  Vad händer när det blir ont om bytesdjur för vargen? De kommer att söka sig till samhällen för att äta rester som vi genererat. Det är det risken är som störst.
  Jag är inte rädd för rovdjur, jag har respekt för dem. Det är som jag sagt skapta för att döda.
  Respektera allt vilt. Även en älg kan vara direkt livsfarlig.

  SvaraRadera