torsdag 15 augusti 2013

Jaktkritik


Jag brukar hävda att man ska "sopa rent framför egen dörr" först innan man kritiserar eller fördömer andra länders jakt. I torsdagens DN (15/8) beskrivs jakten på moripa som startar den 12 augusti i Skottland. Den skiljer sig inte mycket från den ripjakt som sker i Sverige och de starka (till skillnad från de svenska) djurskyddsorganisationer som finns i Storbrittanien gör säkert vad de kan för att se till att jakten håller en acceptabel standard. Jag vill bara påminna om den fantastiska bragd som djurskyddet lyckades med då de fick parlamentet att förbjuda den mycket grymma rävjakten med hund för några år sedan.
Alltnog så finns det ju en del att kritisera när det gäller jakten på moripor. I artikeln framgår att jakten är ett oerhört dyrt nöje och att en jaktdag på heden kan kosta 200 000 kr. Nöjet är alltså till för de förmögna. Men jakten är trots de höga priserna inte lönsam för alla markägare. För att göra hedarna attraktiva för riporna (alltså för jägarna) skjuts rovfåglar, hedarna sprutas för att få bort ormbunkar, mossar bränns för att ljungen ska breda ut sig och områden inhägnas för att stänga ute rovdjur och djur som bär fästingar. Det finns beräkningar på att jakten ger ett 1000-tal arbetstillfällen och inkomster på 300 miljoner kr. På mig verkar det mycket då varje person som sysselsätts vid jakten skulle erhålla 300 000 kronor. 
Djuraktivister (som det står i artikeln) anser att " jakten förvandlar pittoreska hedar till blodiga slagfält och ser med avsky på hur fåglarna dödas endast för underhållning". Här kan man misstänka att ripjakten är av samma slag som när vår naturälskansde kung Carl-Gustaf jagar fasaner i Ungern. Han och hans jaktlag låter fasanerna ligga kvar (eller som Jan Danielsson visade i TV att vissa  ripor skjuna i den svanska fjällen blev för många år sedan) då de inte går att äta fullproppade med blyhagel som de är. (se en tidigare blogg eller läs i boken "Den ovillige monarken"). Nu är det ju så att all jakt är nöje, underhållning eller någon annan form av rekreation. Ingen jägare jagar av plikt eller tvång. En jägare som jag träffat tyckte att älgjakt var tråkigt och gick över till s k småviltsjakt som kanske innebar jakt på hare, skogshöns och kanske räv och nötskrika för att kanske öka sina chanser att få skjuta en orre.
Att inte alla ripor blir kvar på hedan visars av att en varuhuskedja ska börja sälja ripor. Hur dessa ripor säljs framgår dock inte, Är de plockade, urtagna, frysta som de är eller haglen borttagna? Nyttigt är det i alla fall inte. Högre halter av bly hittas i jägares blod men någon större konsumtion av ripa kan det väl ändå inte bli.  
Läs hemsidan www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar