Minken togs till Sverige för att användas som pälsdjur på farmer. Många lyckas rymma från farmerna och under andra världskriget släpptes många minkar ut då handeln med päls minskade och det var svårt att finna föda för djuren. Minken etablerade snabbt och det tog knappt 50 år innan minken hade koloniserat hela landet ända upp i fjällområdet.
Minken är ett rovdjur som lever på det den finner. På vintern är det framför allt fisk men under övriga årstider på smågnagare men även på fågelägg och ungar. Minken kan därför vara ett allvarligt hot på fågelskär i våra skärgårdar. Minken är en god simmare och tar sig lätt ut till öar långt från fastlandet. För att skydda dessa fågelöar är det nödvändigt med en effektiv skyddsjakt på dessa fågelöar som ofta är reservat just för deras fågelantal. Jakten måste ske med hjälp av hund eftersom fällor är alltför ineffektiva. Minken gömmer sig lätt under stenar och upptäcks endast med hund.
Alltnog minken gör för övrigt mindre skada och på fastlandet tycks den inte vålla alltför stora skador. En möjlig förklaring kan vara att minken tycks minska i antal. För endast 20 år sedan sköts ca 40 000 minkar årligen men den senaste avskjutningsrapporten angav ca 9 000 dödade minkar.
För några dagar sedan hörde jag på radio att en forskare på SLU funnit att minken var ett utmärkt djur för att upptäcka miljögifter. Minken som lever vid vatten och äter mycket fisk får i sig de miljögifter som oftast kommer ut i våra vattendrag och anrikas i näringskedjan. Minken tycks också vara relativ motståndskraftig mot miljögifter och lagrar därför upp dessa i hög grad. Det är dessa egenskaper som gör minken till en utmärkt referens. Kanske jakten på mink skulle vara en del av det möljövårdsarbete som redan bedrivs när Naturvårdsverket analyserar ägg från sillgrisslor på Stora Karlsö och strömming från Östersjön. I bland kan till och med jakten vara till en fördel om nu dessa forskningsresultat nu tillvaratas.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. Köp också gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på hemsidan.
lördag 16 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar