måndag 18 november 2013

Jaktkritik

Djurs lidande kan vara av olika slag. Ett av dessa är den fruktansvärda bruket att proppa gäss fulla med mat så att de reagerar med att deras lever växer till patologiska mått.
Nu verkar detta djurplågeri kunna vara på utdöende.
Jag läser i DN (17/11-13) att franska djurvänner har fått den franska stjärnkocken Joel Robuchon, som enligt artikeln är Frankrikes mest berömda och prisbelönta kock, att sluta med att servera gåslever på sina krogar.
Anledningen är att djurvännerna har en video som visar hur gässen tvångsmatas tills de kräks och har diarréer och när de står i trånga burar så får de också skavsår.
Fransmänens inställning till djurplågeri har varit svalt ochlagarna är kvar sedan Napoleons dagar som jämställde djur med möbler. För ett par veckor sedan skrev flera vetenskapsmän och filosofer under ett manifest där de framhåller att djur är "levande och känsliga varelser" och det verkar som om fransmännens inställning till djur börjar att ändras. När den mest stjärnbestödda kock ändrar sig innebär det ett stort steg för han sätter verkligen ribban när det gäller matkultur i det matglada Frankrike.
Ytterligare en seger för djurvännerna. Hurra!

Kös hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på hemsidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar