I helgen (23-24/11-13) hade många ornitologer samlats på Riksmuseet för ett ringmärkarmöte. Jag blir alltid mycket imponerad av alla de som helt ideellt lägger ner 100-tals timmar (och pengar bl a i bilkostnader) för att göra ett rent vetenskapligt arbete för att vi ska få större kunskap om vår fågelfauna.
Bland annat redogjorde tre personer om den numera sällsynta ortolansparven status i Sverige och de inventeringar och studier av sparvens biologi och vad som krävs för att den ska kunna överleva som häckfågel.
Ett problem är att ortolansparven övervintrar i södra västafrika där vi inte vet så mycket om de förutsättningar för att sparven ska överleva på bästa sätt.
Alltnog ett annat problem är att det trots förbud jagas ortolansparvar i Frankrike. Detta är en troligen urgammal tradition i sydvästra Frankrike (Les Landes). Jag har läst en artikel av Bengt-Olof Stolt som han publicerade i vår tidskrift Jaktdebatt 1996 och där fått veta att jakten då var ca 50 000 fåglar per år. De siffra som nämndes på ringmärkarmötet var mycket osäker men hamnade mellan 10 000 - 30 000 fåglar per år. Om det minskande antalet beror på att bönderna i området minskar sin jakt eller om det beror på att beståndet av ortolansparv minskar i hela Europa må vara osagt men kan väl ha båda förklaringarna. Enligt uppgift betalas en gödd sparv med 100 Euro och det är klart att med dylika priser är det mycket lönsamt att ägna sig åt jakten.
Det är i ett tämligen begränsat område som jakten sker och franska ornitologer och en av svenskarna var där för att förstöra jägarnas fällor och befria de sparvar som hade fångats men jägarna kom på dom och polisen måste komma för att förhindra slagsmål. Tyvärr brydde sig inte polisen om att rapportera den olagliga jakten utan nöjde sig med att se till att aktivisterna försvann.
Frankrike har en ovanligt stor och aggressiv jägarkår och många av våra trastar, beckasiner och skogsduvor skjuts där nere varje år. Svårigheten är att få en förändring och bilda en opinion mot denna jakt. En möjlighet är att få stjärnkockar son honom jag skrev om i min förra blogg att sluta att servera dessa gödda sparvar. De förekommer bara på de verkliga lyxkrogarna och kunde ornitologerna få Joel Robuchon att tala om att han inte vill se stekta ortolansparvar på krogarna så hade det nog effekt på de svenska bestånden.
Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i FB-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.
tisdag 26 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar