fredag 11 april 2014

Jaktkritik

Jag läser i en minimal notis i tidningen att den norska polisen gjort ett stort tillslag mot tjuvjägare av varg i Norge. Det framgår att den illegala jakten är organiserad men hur många djur som skjutits är okänt. Det lär ju aldrig klarlagt hur många rovdjur som dödas olagligt men i Naturvårdsverkets "Åtgärdsprogram för varg" från 2012 framgår att den minskat från slutet av 1990-talet tills nu men är nu ca 8% av vargstammen. I Sverige är minskningen större och beräknas till 3 % men det beror på att vargstammen ökat starkt och att antalet vargar som dödas är lika stort.
Ned dessa siffror tycks Norge ha större antal tjuvjägare och det är ju tacknämligt att polisen tycks ha kommit på några av de tjuvjägare som finns. I Norge är fårhållningen mer extensiv då djuren går fritt i skogen och det alltså inte möjligt att sätta upp el-stängsel. Detta gör ju också självklart att fler får dödas av varg och det i sin tur gör att fårägarna blir större motståndare till vargar.
Glädjande nog är vargpopulationen inte så stor i Norge kanske beroende på detta varghat. Det vore ju bättre för vargen om den fick breda ut sig även i Norge i stället för bara i Sverige.

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Läs gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar