måndag 14 april 2014

Jaktkritik

Än en gång dessa skarvar. Nu har Länsstyrelsen beslutat att 1 700 skarvägg ska få prickas i fyra kolonier i skärgården.
Min åsikt är att ju tidigare som ungar skjuts eller dödas på annat sätt desto bättre eftersom ungar alltid har en större dödlighet att dö än äldre individer. Det sämsta med jakt är då individer dödas efter en vinter då de ska till att fortplanta sig. Därför är äggprickning att föredra i stället för jakt på vuxna individer. Den skyddsjakt som ända tillåts i samband med fiske och vid fiskodlingar är värre om den bedrivs under häckningssäsongen och just jakt under våren är i princip förbjuden i EU:s fågeldirektiv om "inte andra lämpliga åtgärder" går att tillämpa. Det framgår inte av tidningsnotisen om skyddsjakten ska få bedrivas under häckningstiden men den borde alltså vara förbjuden.
Nackdelen med äggprickningen är den störning som sker på dessa fågelskär. Många andra fågelarter häckar på dessa skär i skydd av skarvarna och då många människor kliver omkring för äggprickningen skräms naturligtvis också de andra arterna och kanske också överger sina bon.
Jag tror alltså att äggprickningen ställer till mer skada än den gör nytta för fiskarna.
Skarvarna skulle inte kunna öka sin population om inte det fanns gott om fisk. Tyvärr har Östersjöns ekosystem förändrats till det sämre och torsken som äter de mindre fiskarna som är skarvens huvudsakliga föda har minskat bland annat genom alltför stort rovfiske av torsk.
Östersjön behöver en bättre balans. Men dit är det lång väg kvar om det någonsin går att åstadkomma detta.

Läs hemsidan: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar