torsdag 11 december 2014

Jaktkritik

Jag hörde igår på radion att Naturvårdsverket har beslutat om att ingen lodjursjakt ska ske i Sverige kommande vinter.
Ett klokt beslut. Naturvårdsverket anser att det finns alltför få lodjur i Sverige. Trots detta beslutade Naturvårdsverket så sent som i oktober att jakt skulle ske under vår-vintern 2015. Vad kan ha hänt under dessa få veckor? Ingen nyinventering har ju skett. Varför nu detta beslut i december?
Jag tror att vår remiss (och kanske också andra föreningars remisser?) gjorde att Naturvårdsverket ändrade sig.
Vi skerv bla;

Förutom den legala jakten förekommer också illegal jakt i tämligen stor omfattning. Skattningar anger att den olaga jakten är den näst största dödsorsaken efter den legala licensjakten (Naturvårdsverket: Nationell förvaltningsplan för lodjur 2013-2017). Då ca 30 lodjur dör i trafiken varje år (2013 dödades 40) beräknar vi att minst 50 lodjur dödas illegalt. Eftersom licensjakten dödar 120 lodjur eller ca 10-15 % av lodjuren i Sverige så blir all dödlighet förutom den naturliga ca 200 individer eller drygt 20 % av populationen vilket klart överstiger den tänkbara överdödlighet med mellan 3 - 6 % som lodjuren har som tröskelvärde för att den "nuvarande populationen ska kunna bibehålla en positiv tillväxt i ett långsiktigt perspektiv” enligt en sårbarhetsanalys med Vörten-simuleringar gjorda 1999 (Kontio, T.1999). Är den svenska lodjurspopulationen (Lynx lynx) livskraftig? En sårbarhetsanalys- CBM:s skriftserie 1:105117.).
I dag anger Naturvårdsverket antalet föryngringar till 83 i norra Sverige (i princip renbetesområdet) där enligt verkets förvaltningsplan bör finnas 75. I mellersta Sverige finns 95 familjegrupper i stället för önskade 137 och i södra Sverige 19 grupper i stället för 38.
Viltskadecentrum anger att det i dag finns ca 1000 lodjur i hela landet men antyder att detta är en underskattning. Hur stor denna underskattning anses vara framgår inte. I Slutbetänkandet av Rovdjursutredningen (SOU 1999:146) framgår att lodjuren behöver 1 000 - 3 500 individer för "långsiktig överlevnad" och undvika "genetik utarmning". Vidare framhålls "Kriteriet gäller en population som inte är isolerad utan som har ett visst inflöde av material från andra populationer."

Vi har också skickat en skrivelse till EU kommissionen för att få EU att förbjuda Sverige att överhuvudtaget jaga lodjur. Vi anser att det inte finns någon av de undantagsregler som finns för jakt i Habitatdirektivet kan uppfyllas av Sverge när det gäller lodjursjakt. Vi fick i början av 2000-talet EU att skicka ett s k "Motiverat yttrande" till Sverige då Margot Wallström var miljökommissonär som förbjöd Sverige att jaga lodjur. Men Sverige lyckades övertala den nye kommiss:ionären att ändra beslutet med en mycket märklig formulering i Habitatdirektivet: paragraf e) som stadgar "att under strängt kontrollerade förhållanden selektivt och i begränsad omfattning tillåta insamling och förvaring av vissa exemplar av de arter som finns förtecknade i bil.4..." (där lodjur finns med).
Jag är övertygad om att vår skrivelse har haft betydelse.

Läs vår hemsida www.jaktkritikerna.se där hela vår skrivelse till Naturvårdsverket finns att läsa.
Gä med i Fb-gruppen Jaktkritikerna och köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar