lördag 28 februari 2015

Jaktkritik

Jag hörde på radions "Spanarna" där Per Naroskin berättade att den franska senaten hade ändrat en lag från napoliontiden så att djuren numera inte betraktas som möbler utan varelser med känslor.
Det är naturligtvis en självklarhet och jag kan ju undra varför det dröjt så länga.
Alla som har sällskapsdjur vet hur individuella de är och hur de reagerar med känslor på olika företeelser. Hunden är väl det djur som är mest studerat och ju mer man studerar hundens beteende desto mer bli man övertygad om hundens empati och intellekt. Jag är övertygad om att alla som har djur nära sig ser de likheter som djur och människor har. Inte bara nevrologiskt utan också känslomässigt.
Det här gäller självfallet inte bara de djur vi har hos oss, sällskapsdjur och husdjur, utan självfallet och alla vilda djur. Till och med fåglar har en utvecklat intelligens och känslospråk.
Etologen (beteendeforskaren) van der Waal (holländare men verksam i USA) har ju skrivit om detta om djurens empatiska förmåga. (I en blogg har jag redogjort för hans forskning).
När ska de vilda djuren börja respekteras?
Det är hög tid att inlämma dem bland alla andra djur. Framför allt ska vi inte få plåga dem som vi gör i jakten. Inte endast skarpskjutningar utan också stress och emotionella skador.
Många argument till varför vi fortfarande kan behandla djur på det sätt som vi gör är exakt de samma som man använde för att försvara slavhandeln och hållande av slavar på 1700- och 1800-talet. Läs Pelle Strindlunds bok "Jordens herrar". Om 100 år kommer vi att betraktas som barbarer liksom de som höll slavar.  

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken: "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar