torsdag 19 november 2020

Jaktkritik

 Jag hörde för några dagar sedan i radio en person från jägarförbundet svara på frågor från en journalist på varför vildsvinen sprider sig. Svaret blev att det hade varit gått om ek- och bokollon och att jägarna inte ville skjuta fler då frysboxen var full och de inte kunde sälja till allmänheten eftersom det behövdes att vildsvinen veterinärbesiktigades vilket var alltför dyrbart .

För det första har inte ek- och bokollon varit speciellt många under vintern 2019-2020. När dessutom jägaren själv sa att kontrollen på vildsvinen var god i Skåne där boken finns så bekräftar han vad jag har hört om bokollonförekomst. Det är möjligt att en del jägarna har gott om vildsvinskött men att de skulle skjuta av fler vildsvin om de skulle få sälja betvivlar jag. Är man flera jägare som gå ihop och låter en veterinär ta trikinprover på statlig grisar kan knappast priset på köttet bli speciellt mycket högre än det pris  som jägaren vill ha. Konkurrensen handlar ju om fler köttkonsumenter tycker att vildsvinskött är godare än vanligt griskött. Det finns ekologiskt griskött som dessutom är hemsökta så jägarnas påstående att vildsvinsköttet är ekologiskt inte är korrekt. Vildsvinen utsättas för stark stress då de oftast jagas med hund. Vildsvinen blir precis som allt annat som jagas skadeskjutet och många gånger hundbitet. Detta är helt klart motsatsen till ekologiskt kött. Men om jägarna slutade att mata svinen på vintrarna och slutade att flytta dessa till områden där de inte har funnits tidigare skulle mycket vara vunnet. Alla vet att jägare vill ha många djur att skjuta så de vill inte skjuta så många. Detta gäller också älgjakten tyvärr. Detta bevisas också genom om jägarna vill jaga bort alla tänkbara rovdjur.

Tyvärr är journalister ovetande om det mesta som de ska redogöra för vilket förklarar alla falska fakta som finns i vår omvärld. Men jag förstår självfallet att det är omöjligt att ha specialkunniga reportrar i alla de ämnen som kommer upp och inte på alla radions redaktioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar