söndag 8 november 2020

Jaktkritik

 För någon vecka sedan skrev jag om skyddsjakt och föreslog elstängsel för fårbesättningar och att ersättning skulle utgå till samebyarna när rovdjur fanns i renbeteslandet.

Men en försäkringslösning kanske är en bättre lösning på problemet. Förmodligen skulle försäkringsbolagen skydda sig genom att ta ut stora försäkringspremier och som inga djurägare skulle vara beredda att betala. Fårägarna skulle nog få rimliga premier om de hade elstängsel men då skulle det vara onödigt med försäkring. Annorlunda skulle det vara för samerna. De skulle aldrig ha råd med försäkringar.  De skulle nod aldrig heller kunna ta ut ett så högt pris på renköttet så att försäljningen av köttet skulle kompensera för de ökade kostnaderna för försäkringen. Men om renskötseln bara kan klara sina kostnader genom att utrota alla rovdjur i renbeteslandet så kan jag tycka att staten betalar samerna för att de upprätthåller sin sed att sköta renar; alltså att staten avlönar samerna som renskötare.Ska Sverige ha sin ambition att ha biologisk mångfald så tror jag att detta är den enda möjligheten. Det går inte i längden att ha så få vargar, lodjur, björnar och järvar om inte dessa djurarter får finnas i hela vårt land.

Det femte rovdjuret som är ifrågasatt är framför allt gråsäl men även de andra arterna. Här tror jag att det skulle vara möjligt att fiskarna försäkrade sin fångster och nät. Jag tror att det är möjligt att ta ut större marginaler på fisken som otvivelaktigt är en utmärkt och nyttig föda. Östersjöfisket borde tas upp till diskussion i sin helhet då det finns många problem i Östersjön. Överfiskning, krympande bestånd av torsk, stora områden med döda bottnar (övergödning), minskande bestånd av blåmusslor, minskande eller förstörda lekområden för gädda och abborre mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar