lördag 1 maj 2021

Jaktkritik

 I går (30/4-2021) publicerade Jaktkritikerna ytterligare en annons mot jakt. I går var det en kritik mot den beslutade licensjakten på gråsäl, knubbsäl och vikare. Antalet är anpassat efter storleken av de olika populationsstorlekarna. 

Enligt uppskattningar är Östersjöns gråsälstam mellan 30 000 - 40 000 sälar. De 2000 sälar som nu har godkänts att dödas betyder alltså att 5 - 7% av sälstammen ska dödas. Med tanke på att en del av sälarna skulle ha dött en naturlig död blir effekten än mindre. Jag är fullständigt övertygad om att fiskarna, som avses skyddas, inte kommer att se någon som helst skillnad i sina fångster varken dagligen eller över år. Fiskemängderna skiljer sig alltför mycket för att avskjutningen ska kunna påverka fiskemängderna. Det som licensjakten åstadkommer endast stora skadeskjutningar och synnerligen stort lidande då inget eftersök kan göras efter skadeskjutna sälar. Efter det som jag nu har skrivit skulle kanske lösningen vara att skjuta ännu fler sälar men då skadeskjuts många fler med ännu större lidande så det kan inte vara någon "lösning". Lösningen, om det nu behövs någon för att rädda östersjöfisket, är att förbjuda det industriella fisket som nu sker. Forskare ser hur sälarna svälter och fiskarna ser sina fångster minska. De stora trålarna tar upp tusentals ton vid varje svep och sillen (strömmingen) mals ner till fiskmjöl för att mätta de 15 miljoner minkar som finns i Danmark. Min det industriella fisket sker på internationellt vatten och om det går att stoppa så tar det oerhört lång tid då de juridiska kvarnarna maler oerhört långsamt och överklagande är legio.

Sälarna har blivit syndabockar när det som alltid är människan som är boven både som tjänstemän i Naturvårdsverket och som jurister i EU:s fiskekommitioner.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar