söndag 15 augusti 2021

Jaktkritik

 jag blir så förbannad då jag hör jägare beklaga att rådjur och kronhjortar blir "för många" så att skogsägare får stora förluster då djuren betar unga plantor av gran och tall. 

Det är ju jägarna själva som står för den obalanserade utvecklingen. Mitt svar är : sluta döda rävar, lodjur, varg och björn. Då får vi ett naturligt urval och djurpopulationerna får alltså en balanserad sammansättning.

Jägarna dödar mellan 60000 - 70000 rävar varje enbart för att hindra rävarna att just döda rådjurskid och likadant för lodjur. I år fick jägarna döda 84 lodjur i licensjakten just för att hindra dessa att döda rådjur. Men man måste också tänka på att en ganska stor skyddsjakt beviljas, ett 30-tal lodjur dödas i trafiken och forskare anser att tjuvjakten är lika stor som som dödas i trafiken. Totalt blir det mer än 150 lodjur dödas vilket är lika med minst 10% av stammen dödas. Detta är förödande på sikt och det kommer avlysning av licensjakten då och då just beroende på den alltför stora dödligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar