söndag 29 augusti 2021

Jaktkritik

 Jag läser i senaste numret av Vår Fågelvärld (Sveriges ornitologiska förenings tidskrift) att det verkar som om jaktförordningen, som innefattar jakttiderna, har fastställts. Det har varit många turer där det började med att skicka ut förfrågningar till organisationer, föreningar och enskild att inkomma med förslag. 

Jag skickade naturligtvis in mina idéer om ändringar, som minskade jakten på olika sätt, men det var inte de förslagen, som beredningen villa ha. Det enda förslaget som, lär ha kommit från en enskild person och som fick något genomslag, var att jakten på enkelbeckasin skulle återupptas. Förslaget kom med i en första runda men togs sedan bort efter stark kritik från flera föreningar.. Efter denna öppna förslagsomgång skapade Naturvårdsverket en beredningsgrupp med jägare, skogs- och jordägare och två personer från bevarandesidan Naturskyddsföreningen och SOF. Det säger sig självt, att de två personerna inte hade något att säga till om. Det har varit två frågor, som det har rått delade meningar om mellan Naturvårdsverket och regeringen, som ska fastställa förordningen. Naturvårdsverket hade föreslagit att ejdern skulle fredas (den har ju gått starkt tillbaka av okänd anledning) vilket regeringen inte tyckte, medan regeringen ansåg att ripjakten skulle sluta den 15 feb. (som tidigare) medan Naturvårdsverket ansåg att riporna skulle få jagas till den 15 mars.  Resultatet blev i ett tilläggsbeslut i juni i år (jaktförordningen skulle träda i kraft 1 juli) att Naturvårdsverkets beslut om stopp för ejderjakt men en förlängning av ripjakten till den 15 mars. Det har framkommit att jägarna har satsat mycket på lobbing och fått organisationer, som inte vet något om jakt som Norrbottens kommun och LO-facken i Kiruna, att stödja jägarnas förslag. 

I regeringen är det två departement Näringsdepartementen och Miljödepartementet som tillsammans ska sköta dessa frågor. Jakten tycks alltså vara en näring som ska skötas av räknenisse utan någon som helst kunskap i biologi. De ser troligen på inkomsterna, som firmor som lockar framför allt jägare på kontinenten, har, som viktiga. Men jag är övertygad om att om jägarna jobbade med nyttigare sakar skulle inkomsterna för staten vara mycket större. Det är en ren förlustaffär att låta människor döda djur i stället för att utföra nyttigare arbeten.

Samtidigt kan jag aldrig förstå den blodtörst som jägarna har. Inte en art ska skonas. Allt måste man ha att skjuta på. Nu försvann ejdern för jägarna att döda men den helt orimliga förlängningar av jakttiden på ripa är förödande. De ripor som klarar att överleva vintern är ju de som ska reproducera sig på våren.  Men jag har alltid tvivlat på att jägarna har någon moral när det gäller djuren de dödar. Att de har någon biologisk kunskap har jag aldrig trott.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar